Връчването на мандата на БСП не е изненада. Две партии изявиха амбиция най-отчетливо - БСП и ДБ. Радев прояви трезва преценка, като го връчи на левицата. Това заяви в ефира на БНТ служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Ръководството на партията ясно заяви, че има ясен план за третия мандат. БСП запази най-много опции за различни варианти в кабинета, докато ДБ се ограничаха само със сътрудничество между ГЕРБ и ПП, поясни той.

Според него третия мандат дава малък шанс за кабинет. Всичко зависи от Националния конгрес на БСП. Но изглежда, че вървим към нови избори, поясни Зарков. По думите му с този ход, президентът е върнал БСП, там където му е мястото - в центъра на политическите събития.

Министърът посочи, че ситуацията в този парламент е много сложна. Не знам дали може да се говори за изолация, а по-скоро за неяснота в мнозинството. Трябва да е ясно кой носи отговорността за мнозинството, както и за опозицията. В този парламент това не се случва, добави той.

Зарков бе категоричен, че България има нужда от работещ парламент, който да приема закони. Проблемът не е парламентаризма, а в политическите партии и начинът по който те функционират, изтъкна той.

Правосъдният министър засегна и темата за Законът за главния прокурор. Според него този въпрос е отлаган твърде дълго. Той отваря и пътят на България към по-дълбока интеграция и да получи добър доклад от ЕС, добави Зарков.

Причината постоянно да се говори за прокуратурата, е защото проблемът не е разрешен. Това не е персонален въпрос. Други главни прокурори от 2009 .г насам, също са били поставяни пред този въпрос, каза още министърът.

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Нужни са не само добри знаци, а и действия, всеки загубен ден е проблем