"Поискаха стенограма, президентът каза, че такава няма. Не виждам основание да се съмняваме в думите му", коментира пред НоваТВ депутатът от БСП Крум Зарков. Поводът е напрежението около срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил и поисканата от ГЕРБ стенограма. Зарков допълва, че срещата е между висш духовник на друга страна и президента. Ясно е и какво казва патриархът, и какво отговаря президентът.

"Това го каза и българската президентска институция, и Българската православна църква, чиито представители са били и които казаха, че българският президент е защитил българския интерес с доста впечатляващи думи. Вярвам, че той е защитил националния интерес", обясни депутатът от БСП.

Няма стенограма от разговора на Радев и руския патриарх Кирил

Няма стенограма от разговора на Радев и руския патриарх Кирил

ГЕРБ поискаха разсекретяване

Коментира също, че президентът е избран "по доста категоричен начин с гласовете на над 2 милиона българи. Подкрепата като чели не намалява, а расте. Атаките срещу него започват да излизат от рационалното. Тази омраза е ирационална", коментира Зарков.

Не разбира какво ГЕРБ делят с президента и с какво ги притеснява, че да го атакуват непрекъснато. Още в предизборната си кампания е дал заявка, че ще бъде коректив на партиите и ще нарича проблемите с истинските им имена, ще се изправя срещу управляващите, които и да са те, когато смята, че не са прави. В момента според Зарков, Румен Радев прави точно това.

Припомняме, Цветан Цветанов поиска тази седмица президентът да публикува стенограмата от разговора си с руския патриарх Кирил. Цветанов коментира срещата между руския патриарх Кирил и президента Румен Радев, която се проведе на 4 март, когато главата на Руската православна църква беше на посещение у нас по повод 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Според Цветанов е невъзможно да няма стенограма от срещата между Радев и патриарх Кирил. По думите му на всяка среща по протокол има стенограф, а Румен Радев умишлено крие стенограмата. 

Около посещението на руския патриарх Кирил за годишнината от Освобождението на България се разгоря дискусия най-вече около неговите думи малко преди излитането му от летище "София". Руският патриарх изказа недоволство, че България почита жертвите, които са дали в руско-турската война и народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наравно със загиналите руснаци.

Президентът да изкара стенограмата от срещата с Кирил, настоява Цветанов

Президентът да изкара стенограмата от срещата с Кирил, настоява Цветанов

Цветанов е сигурен, че има стенограма

Крум Зарков коментира и управляващата коалиция, смятам че въпреки многото приказки за стабилност, изглежда тъкмо обратното. Скандалите следват един след друг, което създава усещане за нестабилност.

Припомняме, вчера Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов, коментира, че независимо от проблемите в малката коалиция на ОП, в голямата коалиция (ГЕРБ-ОП - б.р.) няма проблеми. По думите ѝ правителството работи добре и мнозинството се представя добре в парламента. "Обединените патриоти" като коалиционен партньор следват и подкрепят записаното в програмата на правителството.

Началникът на политическия кабинет на премиера посочи и че при формираното по сегашния начин правителство - самата коалиция и разпределението по ресорите, е постигнат баланс, който работи добре. "Няма да коментирам отношенията в коалицията на Патриотите, това е все едно да коментирате проблемите в едно семейство", обясни тя.

В коалицията няма проблеми въпреки агресивния тон на Симеонов

В коалицията няма проблеми въпреки агресивния тон на Симеонов

Бъчварова не коментира семейните отношения в патриотите

Зарков също така говори и за вчерашния скандал в Парламента относно обвиненията на ГЕРБ за злоупотреби за 500 000 лв. в община Провадия, извършени от кмета от партията на социалистите Филчо Филчев.

Когато колегите имат съмнение, тяхно право е да сезират прокуратурата, "това обаче малко ми прилича на стратегия "всички трябва да станем маскари". Струва ми се доста балонно това изявление. Случил се е гейт при ГЕРБ - вместо да си погледнат в паничката, се опитват да докажат, че всички са в кюпа", допълни Зарков.

Припомняме в началото на февруари, социалистите откриха поредния гейт на ГЕРБ - "Рачев-гейт", който ядоса червените. "Днес в почти всеки един град има по един гейт", обяви Филип Попов в декларация на социалистите. "Кумгейт", "суджукгейт" и така се стигнало до "Рачевгейт".

34 кмета на БСП и 34 гейта обещават ГЕРБ

34 кмета на БСП и 34 гейта обещават ГЕРБ

Ярост обхваща Антон Тодоров - кметът на БСП в Провадия изхарчил половин милион лева без обществени поръчки