Синдикатите в "Лукойл" твърдят, че рафинерията е платила всички дължими суми към държавата, съобщава БНР.

След тричасово заседание Синдикатът на нефтохимиците реши, че ще използва всички законови средства, за да защити работните места на хората.

Президентът на синдиката на нефтохимиците Павлин Ваковски заяви, че в "Лукойл" работят 5 000 души, които ще останат на улицата, ако рафинерията спре работа.

Ваковски предупреди, че ако се прекрати дерогацията за внос руски петрол, както беше предложено след седмица или след месец, "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре работа.

"Омръзна ни да си играят с нас. Един ден казват, че дерогация ще има, а на другия - че ще бъде прекратена", изтъкна той.

Кирил Петков: Вървим по закон и без закани и стресове на пазара на горива

Кирил Петков: Вървим по закон и без закани и стресове на пазара на горива

Преодоляването на ветото върху промените в Закона за енергетиката е принципно важно, но няма връзка с горивата

"Всичко това, което политическите партии и някои икономически интереси, които се прокрадват във всички тези решения, показват следното: че размотаването на дерогацията като пешка, като рекет срещу нашия работодател, притеснява много хората в "Лукойл-Нефтохим"-Бургас за техните работни места", подчерта той.

На въпрос дали са готови от "Лукойл Нефтохим Бургас" да платят 500 млн. лв. данъци, за да не се стигне до прекратяване на дерогацията, Ваковски запита: "Какво искате да кажете, че "Лукойл Нефтохим" дава подкуп някакъв, така ли? Значи, просто аз не знам как излиза някой и казва, че благодарение на това, че той е внесъл някаква дерогация, "Лукойл Нефтохим" ще да си платят данък. "Лукойл" си плаща абсолютно законно всичко, което е по закон".

В декларация от Синдиката на нефтохимиците ще посочат какви действия ще бъдат предприети, за да защитят работните си места, уточни на свой ред икономистът Делян Лазаров.

Той увери, че служителите на "Лукойл" утре ща са на работните си места, както всеки един ден.

Припомняме, по-рано днес при закрити врата се проведе извънредно заседание на синдикатите в рафинерията, на което беше обсъдено какви действия да бъдат предприети при отмяна на дерогацията за руски петрол.

Да се отмени дерогацията за "Лукойл" до 7 дни е невъзможно, отсече Денков

Да се отмени дерогацията за "Лукойл" до 7 дни е невъзможно, отсече Денков

Реалистично било да се събират свръхпечалбите на рафинерията от разликата в цените на двата вида нефт

Премиерът Николай Денков заяви, че е невъзможно да се отмени дерогацията за "Лукойл" до 7 дни.

На брифинг в Народното събрание пък съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че от "Лукойл" са се съгласили да си платят данъците - над 500 млн. лева, които са се опитали да избегнат, внасяйки корекция в данъчната си декларация.

В събота, часове след изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Пеевски обяви, че ДПС ще подкрепи поредното, трето предложение на ГЕРБ за предсрочно прекратяване на дерогацията на "Лукойл" и че иска още в понеделник НАП и Митниците да докладват за поведението на компанията.

Парламентът отхвърли за втори път такова предложение за предсрочно прекратяване в края на септември месец, като правителството Денков/Габриел също не го подкрепи, тъй като това може да създаде трус на пазара.

Вчера финансовият министър Асен Василев попита обаче какво ново всъщност се предлага.

Симеон Дянков се срамува от пазарлъците на правителството с "Лукойл"

Симеон Дянков се срамува от пазарлъците на правителството с "Лукойл"

Румен Спецов бил липсващият герой в казуса с рафинерията

Преди дни финансовият министър Асен Василев обяви в интервю в западна медия, че правителството има информация за опити за продажба на рафинерията от страна на руската компания "Лукойл". Информацията бе потвърдена и от премиера Денков, макар и самата компания да отрича. От "Лукойл" обаче няколко пъти предупредиха, че предсрочният отказ от руски петрол може да наруши работата на петролната рафинерия в България и припомни, че има и договорен план за поетапно преминаване към алтернативни източници на петрол.

Паралелно с информацията за опити за продажба на бургаската рафинерия, президентът Румен Радев обяви, че една сделка за продажба би се случила на тъмно.

Още преди месец шефът на НАП Румен Спецов призна, че не открива финансово обвързващ "Лукойл" документ, така че да може да се търси авансово плащане на данъка, както бе обявено от служебното правителство на Гълъб Донев.

Плащането на данъци от "Лукойл" е всъщност едно, от март месец 2023 г., на стойност 89 млн. лв.

След заплахата на Борисов и Пеевски "Лукойл" си плаща данъците

След заплахата на Борисов и Пеевски "Лукойл" си плаща данъците

Делян Пеевски: Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно