Прочувствено и гневно писмо внесе до председателите на парламентарните групи националния омбудсман Мая Манолова. Самата тя го определи като такова. Това е поредният й опит да привлече вниманието им към несправедливостта спрямо служителите на фалирали фирми, които не са си получили заплатите.

С едно гласуване депутатите могат да им дадат възможност да си получат парите или да им отнемат тази възможност, коментира пред медиите тя.

БСП съчувстват на Манолова за отложените промени в трудовия кодекс

БСП съчувстват на Манолова за отложените промени в трудовия кодекс

5 000 работници остават без обезщетения от некоректните си работодатели

Ужасяващо е, че хората в социалната комисия не пожелаха да осмислят този проблем и аз наистина съм потресена, че министърът на труда и социалната политика беше активен участник в отрязването на възможността на хората без заплати да си получат изработеното, подчерта Манолова.

Инспекция по труда нямала капацитет да отговори на очакванията на Манолова

Инспекция по труда нямала капацитет да отговори на очакванията на Манолова

Социалният министър Бисер Петков отговори на омбудсмана

В писмото си омбудсманът апелира законотворците да съдействат за ново заседание на социалната комисия, на което да преразгледат решението си да отхвърлят предложението й в Кодекса на труда. То даваше възможност на всички онези работници от фалирали фирми, които чакат с месеци неизплатените си заплати да си ги получат, като за целта поправката натоварваше с отговорност Инспекцията по труда към МТСП с проверките на предприятията и подаването на молбите до съда.

Депутатите отчаяха Мая Манолова

Депутатите отчаяха Мая Манолова

Омбудсманът се разплака в парламента

Социалната комисия преди два дни редактира искането й, като гласува отсрочка промяната в закона да се задейства от 1 юли. Това обаче отрязва всеки шанс и завинаги на онези 5000 работници, които си чакат парите от миналия април месец, защото към юли пък ще е изтекъл 12-месечният срок, през който могат да си поискат парите от Фонда за гарантиране на вземанията.

В пленарната зала не може да стане ревизирането на текста. Причината е, че законовата промяна е приета вече на второ четене на заседание на комисията. Единственият начин е да се преразгледа на ново заседание на социалната комисия.