Мантрата, че не трябва да се прави нищо, за да не се разклаща стабилността на властта, доведе до разпад на целия сектор. Не може да не се извършват жизненоважни реформи с аргумента да се осигури спокойствие и да не се нарушава стабилността на това управление. Това заяви за Нова телевизия Нигяр Джафер от ДПС по повод предстоящия вот на недоверие срещу правителството.

Тя посочи, че от ДПС не са подписали мотивите на БСП, тъй като имат други аргументи, които ще изложат в пленарната зала.

Като опозиция и политическа сила ясно сме разписали, че екологичните проблеми са акцент на всяка съвременна политическа сила.

Според нея отричането на реформи и страхът от непопулярни мерки са довели до настоящата ситуация.

С 40 страници вот на недоверие тръгва БСП

С 40 страници вот на недоверие тръгва БСП

Управляващите гасели пожари, според Корнелия Нинова

"Популярните мерки костват много повече на имиджа на ГЕРБ. Всяка реформаторска стъпка щеше да нанесе по-малко имиджови щети, отколкото да се живее от криза в криза", заяви Джафер.

По нейни думи през 11-годишното си управление ГЕРБ са имали достатъчно време да променят нещо, ако не са били съгласни с него. Страхът от това как ще се приемат дадени реформаторски стъпки обаче, ги довел до популизъм.

Джафер заяви, че практически имаме правителство на малцинството. Откакто малкият коалиционен партньор, който освен да създава хаос в управлението, не прави нищо друго, се разпадна и "Атака" не е част от управлението, нещата изглеждат драматично, отбеляза тя.

Джафер бе категорична, че от ДПС ще се опитат да бъдат в пленарната зала по време на гласуването. Тя посочи, че е забелязала промяна в позицията на "Воля" - от заявената вероятна подкрепа на вота на недоверие към по-скоро въздържане от подкрепа. Позицията на "Атака" също била колеблива.

БСП и ДПС преброиха подкрепата за кабинета Борисов

БСП и ДПС преброиха подкрепата за кабинета Борисов

Има ли преформулирана форма на управление, се пита Йордан Цонев

Независимо от математическия сбор имаме проблем за това, че нямаме ценностно мнозинство, обобщи ситуацията Джафер.

Според нея именно гласуването на вота на недоверие и на бюджета показват кой е опозиция и кой - не.

Запитана означава ли подкрепата им за вота на недоверие, че ДПС иска да управлява с БСП, Джафер подчерта, че принципът им не бил непременно "стани да седна".

"Искаме страната да се управлява с програма за ускорено догонващо развитие и да има обединение около ясни приоритети. Има сектори, които ще продължават да предизвикват кризи. Подобни вотове трябва да предизвикат дебат", заяви тя и отново изтъкна, че в момента липсва политическа воля за промени заради страх от непопулярни мерки.

ГЕРБ питат за коалицията на БСП, ако вотът на недоверие успее

ГЕРБ питат за коалицията на БСП, ако вотът на недоверие успее

Този вот няма да доведе до подобряване на ситуацията

Джафер посочи, че ГЕРБ не участват в дискусии нито в парламента, нито в общественото пространство освен ако не е наложително и има опасност улицата да диктува нещата.

Бягството им от този дебат доведе до подобни кризисни ситуации, които ще нанесат щети на имиджа на ГЕРБ, категорична бе тя.

Вотът на недоверие не е за Перник, а е за тежкия провал на ГЕРБ в сектора околна среда, поясни в студиото на БТВ и депутатът от ДПС Хамид Хамид. Перник е само доказателство за този провал, поясни той. Депутатът даде и предположение с метафора, че от боклука на пристанищата ще изскочат "кой знае какви плъхове".

Според Хамид Хамид арестът и оставката на Нено Димов не обезсмислят вота на недоверие, тъй като един вот не е за персоналната вина на един или друг министър.

В парламента нямат интерес да падне правителството, убеден ген. Атанасов

В парламента нямат интерес да падне правителството, убеден ген. Атанасов

С вота на недоверие БСП си лъскали опозиционния имидж

Депутатът от ДПС даде положителна оценка за действията на премиера Бойко Борисов, но посочи, че хората под него не работят. И това е явно. Хамид е убеден, че България разполага с нужните политици, които да могат да вземат нужните комплексни решения, но трябва да се търси и тяхното мнение. Имена обаче не бяха посочени.

По темата за промени в закона за НСО, Хамид обоснова предложението на ДПС с това, че господин Доган и господин Пеевски имат възможност да си плащат охраната и са готови да го правят. А защо се охраняват те, решението се взима от комисия в НСО, чиито мотиви са класифицирана информация, поясни депутатът, без да влиза в подробности. Той не вижда пречка да се предоставят автомобили на НСО. Хамид Хамид посочи като пример това, че Веселин Марешки е предоставил личния си автомобил, за да го возят като заместник-председател на Народното събрание. От ДПС обаче са отворени да обсъждат и други предложения, включително това на ГЕРБ, за промяна в Националната служба за охрана.

Припомняме, миналата седмица БСП получиха подкрепата на ДПС в парламента, от "Воля" заявиха, че ще обмислят предложението за подкрепа. Разговори с независими депутатите официално не са водени. След това социалистите обявиха, че ще търсят и извънпарламентарна подкрепа за вота си, като получиха такава от АБВ и Движение 21.