Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел участва в четиристранна министерска среща в Бриндизи, посветена на регионалното сътрудничество и изграждането на Европейски коридор №8. Това съобщиха от МВнР. В срещата се включиха още вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания Олта Джачка и на Република Северна Македония Буяр Османи.

Мария Габриел подчерта, че транспортната свързаност е от ключово значение за регионалното сътрудничество, икономическото развитие и привличането на чуждестранни инвестиции. Тя призова за съвместни и координирани усилия за изграждането на инфраструктурата на транспортен коридор №8. По думите й този проект е ключов за Балканите и допринася за процеса на сближаване на Западните Балкани с ЕС.

Според Мария Габриел изграждането на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия растеж и сигурността. Той ще даде нови възможности за младите хора и допринесе за създаването на иновативни хъбове, превръщайки региона в място за развитие на пробивни технологии и предприемачество от ново поколение, допълни тя.

Коридор №8 е важна транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като преминава през Албания и Република Северна Македония. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да подобри европейската и регионална инфраструктурна свързаност.

Припомняме, че темата за ускореното изграждане на транспортен коридор №8 бе повдигната преди повече от 15 години. Редицата правителства обещаваха да забързат строежа. През 2009 г. бе подписан договор с Италия за изграждането на трасето. Дискусии по темата са водени с правителствата на Косово и Хърватия.

Коридор №8 носи добавена стойност за развитието на целия регион, убеден Донев

Коридор №8 носи добавена стойност за развитието на целия регион, убеден Донев

Според премиера е жизнено необходимо да си осигурим пътища за доставка