"Местен, свестен и известен" - така шеговито Найден Зеленогорски от РБ определи принципа на кандидатите, които Реформаторите ще издигат за своите листи.

Пред БНТ представителят на РБ Найден Зеленогорски увери, че няма да има скандали по реденe на листите, за тях ще бъдат избирани почтени, професионалисти - хора, които се познават. "Ще избягваме парашутизма. Това да бъдат хора, които активно са работили за общността", каза Зеленогорски.

Той обясни, че целта им е първо да влязат в парламента, а там да имат балансирана група - и опитни, и млади, и експерти в различни области. РБ е единствения гарант да не се стигне до там, че под натиск ГЕРБ да е в тясна коалиция, каза Зеленогорски. Той припомни, че преди 2 г. заедно с Петър Москов активно са работили да осигурят подкрепа на Патриотичния фронт за ГЕРБ, а от друга страна да убедят ГЕРБ да приеме подкрепата на патриотите.

Реформаторите амбицирани да отиграят добре топката

Реформаторите амбицирани да отиграят добре топката

Кунева е против само една партия да диктува дясното пространство

Запитан: "Каква е гаранцията, че депутати като този със затворената улица (Борислав Миланов - б.р.), който се опита и да спре репортаж, няма да са в листите", Зеленогорски обясни, че ако има нарушения, които уронват публичния образ на РБ, ще се действа.

"РБ е специален обект, на конгреса от 28 февруари дадохме доверие на Москов и на Ненчев. Вярваме, че са действали в рамките на закона и в защита на българския интерес.

Предадоха на съд военния министър Николай Ненчев

Предадоха на съд военния министър Николай Ненчев

Заради ремонта на МиГ-овете

Припомняме, срещу бившия военен министър Николай Ненчев има две повдигнати обвинения за нарушение по служба, а срещу бившия здравен министър също от кабинета "Борисов-2" има повдигнати три обвинения за турските ваксини.

Четвърти обвиняем за турските ваксини

Четвърти обвиняем за турските ваксини

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на д-р Юлиана Ценкова

Относно парламентарната дейност на реформаторите, Зеленогорски отчете като главна грешка, че не са продължили в пълната си цялост да работят за това дясноцентриско управление. "Целите бяха занижени, голяма част от задачите не бяха изпълнени. Трябваше да има по-сериозен натиск да се справим с последиците от КТБ - да регулираме дефицита, да спрем източването на НЗОК и на парите в здравеопазването", отчете Зеленогорски.

Зеленогорски доволен, че реформаторите били от най-активните в НС

Зеленогорски доволен, че реформаторите били от най-активните в НС

Отчете работата на НС като полезна за България

"Не се направиха максимални усилия да съберат откраднатите пари от КТБ. Останахме единствените, които до последно настояваха да се приеме антикорупционния закон, припомни той.

"В парламента имахме 23-ма, останахме 13 депутати, имаме внесени 90 самостоятелни законопроекта и с други политически сили - общо 150. Сред топ 15 сме в 43-то народно събрание", отчете реформаторът.

Според него правителството е било балансирано, имало е сериозна експертна мощ. "Сигурно бихме могли да се справим по-добре, но РБ е доволен от представянето на своите министри", каза Зеленогорски и даде заявка и в бъдещия кабинет да имат министри в същите сфери - образование, здравеопазване, икономика и отбрана.

Москов доволен, че реформаторите са камъче в обувката на ГЕРБ

Москов доволен, че реформаторите са камъче в обувката на ГЕРБ

Борисов смята, че трябва да има ревизия на отношенията с коалиционните партньори

По време на интервюто на два пъти Зеленогорски обясни, че на България е нужен модерен консерватизъм. За него най-лошият вариант е и трите фрагмента в дясно да не влязат в парламента. "РБ стои добре, след конгреса значително ще подобрим формата си", зарече се Зеленогорски.

РБ да продължи усилията си да бъде и коректив, и партньор на ГЕРБ. Ще работим за дясноцентриско управление. Ясно е, че коалицията не може да получи субсидия, ако не влезе в парламента, работим за най-високата летва, обясни Зеленогорски.

Запитан за коментар на думите на Радан Кънев, че РБ е "килера на ГЕРБ", Зеленогорски каза - "Не съм от хората, които изгарят мостове, после ще се наложи да минем през тях". Той припомни думите от 2013-та година: Ако не ни обедини мъдростта, ще ни обедини неволята" и призова колегите да запазят хладнокръвие, спокойствие и дипломатичност.

Българският идеал може да бъде реализиран само през НАТО и ЕС - да отстояваме нашата гражданска идентичност, да сме активна част от този проект, каза Зеленогорски.

Запитан за вижданията на реформаторите за доходите на хората, той обясни, че и т.г. се очаква икономиката да върви успешно и да има излишъци. Той призова да има по-балансирано харчене на средствата, да се инвестира в рамките на разумното и в доходите - пенсии, заплати, социални плащания, да се стимулира вътрешното потребление.

С тези доходи не може да продължим напред, не мога да приема обещанието на левицата, която започна да "раздава" заплати и пенсии, да харчи фискалния резерв. Не сме съгласни да се изхарчи всичко, обясни Зеленогорски.