Министър Панайотов опроверга спекулациите, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени в следствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения. Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и тяхната експлоатация ще продължи, категоричен бе министър Панайотов. По думите му ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поднесоха съболезнования за загубата на майор Валентин Терзиев на личния и командния състав на авиобаза "Граф Игнатиево". Загубихме истински ас и пилот, но и много добър човек. Вярвам, че на хора като него, на хора като вас се крепят устоите на България. Благодарение на вас и на него небето над България е чисто, заяви министър Панайотов по време на срещата с пилотите.

Припомняме, че миналата седмица се случи трагичен инцидент с МиГ-29 край Шабла. При него загина пилотът майор Валентин Терзиев.

Пилотът Валентин Терзиев не е оцелял

Пилотът Валентин Терзиев не е оцелял

Въпреки това операцията ще продължи

Георги Панайотов изрази увереността си, че въпреки всички непремерени изказвания от различни страни след трагедията, пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България.

По време на срещата пилотите поставиха редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка на всеки един от летците. Адмирал Емил Ефтимов запозна присъстващите с издирвателната операция на черната кутия на падналия в морето МиГ-29. По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това.

Прекратиха издирването на падналия МиГ-29
Обновена

Прекратиха издирването на падналия МиГ-29

Заради влошените метеорологични условия