БСП в момента е в тежко състояние. Това призна бившият соцлидер Михаил Миков за "Денят ON AIR".

Многократно съм предупреждавал, че партията върви по лош път, включително за забравяне на ценности, за забравяне на политическо поведение. Чистка има, стига сме живели в лъжа, настоя той. 

Припомняме, днес стана ясно, че червени депутати напускат парламентарната група на БСП. Сред тях са Красимир Янков и Валери Жаблянов. Другите са Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев.

Шестте депутати ще завършат мандатите си в законодателния орган като нечленуващи в група, така ПГ група на БСП остава със 72 депутати. Петима напускат и партията, Валери Жаблянов остава член на БСП.

На брифинг в парламента Красимир Янков обяви, че БСП след Конгреса вече е в подчинено положение. Пътищата се събират и разделят, по думите на социалиста. Два лични антуража имало в новия Националния съвет - на Корнелия Нинова и на Кирил Добрев. С 30% е намаляла партията при управлението на Нинова, по думите му. На частичния местен вот партията бележи поредна загуба. За него лидерският избор е опорочен. Затова те напускат ПГ на партията. Оставаме социалисти, увери обаче Янков.

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Шестима депутати стават независими, но остават социалисти

Дълбоките разделителни линии, с които Нинова набразди БСП чрез лустрации и системно набеждаване за взаимодействие с ГЕРБ на хора , неподкрепящи модела й на ръководене на партията, достигна до мощна кампания за борба с врага с партиен билет, обясни Красимир Янков.

Той посочи още, че партията е занимавала месеци с обсъждане на "Визия за България", а проектът никога не е намерил реализация. Янков разкритикува и напускането на парламента от социалистите.

Припомняме, че Красимир Янков и Валери Жаблянов се включиха в надпреварата за нов лидер на БСП - за първи път проведен пряк избор с гласуване в партията, спечелени от Корнелия Нинова с над 80% подкрепа.

Малко преди изборите те обявиха, че прекратяват кампанията и призоваха да не се гласува. Те обаче присъстваха като имена в бюлетините и реално се състезаваха за гласовете на съпартийците си, тъй като процедурата по оттеглянето им не бе завършена.