Касетъчните боеприпаси ще направят войната в Украйна доста по-кървава. Жертвите от двете страни на фронта ще нараснат неимоверно. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него липсата на видим напредък в украинската контраофанзива е дала основания на САЩ да отпуснат такъв тип боеприпаси, които обаче нанасят огромни поражения в числеността на противника. Той поясни, че касетъчните бомби са били използвани в Ирак, където години след това наред се прочистват териториите, където са използвани.

Керемедчиев посочи, че перспективата за присъединяването на Украйна към НАТО остава неясна, докато войната продължава. По думите му Русия умишлено поддържа "джобове" с напрежение с определени държави близо до нея, за да може тяхното стратегическо бъдеще да бъде неясно.

Като ключова новина от срещата на върха на НАТО във Вилнюс той определи присъединяването на Швеция към алианса. Керемедчиев подчерта, че страната е важна стратегически като територия и е изключително развита в производството на подводен флот и бойна авиация.

Пътят на Швеция е отворен. Отново Ердоган изигра своите карти възможно най-добре и получи максимални отстъпки, особено от ЕС. Това, за което настоява най-много Турция, е турските граждани да влязат в безвизовия режим за пътуване в ЕС. Ердоган извади отново максимума от дивиденти за страната си от вдигането на ветото, допълни той.

Керемедчиев изрази мнение, че в Черно море ще бъде все по-горещо от гледна точка на присъствие на НАТО.

Касетъчните боеприпаси за Москва са доказателство за провала на военните в Киев

Касетъчните боеприпаси за Москва са доказателство за провала на военните в Киев

Този ход е насочен към максимално удължаване на конфликта в Украйна