"Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе". Това разки в свое послание във "Фейсбук" Елеонора Митрофанова.

Христо Иванов за изгонването на руските дипломати: Добре свършена работа

Христо Иванов за изгонването на руските дипломати: Добре свършена работа

Руската шпионска школа е сериозна, предупреди лидерът на "Демократична България"

Тя дори разкри, че втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за "персона нон грата". "В третата нота още 36 души са обявени за "нон грата". Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството", допълва посланикът.

"Много може да се говори за това, че всички тези действия никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция. Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за "персона нон грата", трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност.

От прокуратурата разбрали от медиите за изгонените руски дипломати

От прокуратурата разбрали от медиите за изгонените руски дипломати

Консулството в Русе вече затвори

Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава в подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за "персона нон грата", обобщи Митрофанова.

"Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "игра без правила". Действайки по такъв начин, не бива да се позовава на Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни.

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Решението е взето на съвет и в присъствието на представител на президентството

Специално използвам думата "страни", защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени", обяснява Митрофанова.

"Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно, тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри", категорична е тя.

"Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за "персона нон грата" са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба.

Москва вижда дългата ръка на Запада в изгонването на руски дипломати от България

Москва вижда дългата ръка на Запада в изгонването на руски дипломати от България

Случилото се в София показвало мащабите на натиска срещу Русия

Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения", отбелязва посланикът.

Митрофанова посочва, че правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни "крайно неприятелски действия".

"Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее", заключи руският посланик.