Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще продължава да настоява за повишаване на минималната работна заплата.

В момента министър Младенов събира доказателства за това, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена, които ще представи пред финансовия министър, съобщава БНР.

Той припомня, че страната ни е поела ангажимент по конвенция 26 на МОТ още през 1933 година, което третира минималното заплащане на труда. "България е ратифицирала конвенция 26 на МОТ още през 1933 година, което третира минималното заплащане на труда.

При това положение не може минималната работна заплата да е под прага на бедността след като се направят удръжките и осигуровките.
България е поела един много сериозен ангажимент в европейската стратегия "Европа 2020" за да намалим драстично хората, които живеят в бедност в нашата страна.

„Именно от тази гледна точка за мене правилното решение е леко да се покачва нивото на минималната работна заплата, да се повишават минималните осигурителни прагове.
Аз никога не съм се отказвал и ще се боря до последно", увери Младенов.

"Намаление на пенсиите догодина категорично заявявам няма да има и да се надяваме, че прогнозите ще се окажат верни и догодина ще има икономически растеж", допълни от Тотю Младенов.