Младежката организация на ДБГ сезира омбудсмана Мая Манолова за отказа на властта да въведе машинно и дистанционно гласуване, съобщават от Движение "България на гражданите".

"Смятам, че правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени, тъй като министерският съвет и Централната избирателна комисия не дават възможност да се упражвява вот чрез машинно и дистанционно електронно гласуване, въпреки законовите разпоредби." - заяви председателят на младежката организация Андрей Петков.

В жалбата до омбудсмана се посочва, че в проектобюджета за 2019 г., когато ще се гласува за Европарламент и за местна власт, парите на ЦИК са само с около 600 хил. лв. повече в сравнение с 2018 година, през която не се провеждха избори.

В документа се подчертава, че властта не е изпълнила разпоредбите в измененията и допълненията в Изборния кодекс от 2016 г. за правото на машинно гласуване, което е трябвало да се осигури още за президентските избори. Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 г., нито на проведените частични избори в 11 общини и населени места.

Тогава ЦИК обяснява отказа да организира машинно гласуване с краткия срок за осигуряване на техниката. От промените в Изборния кодекс досега ЦИК само е обявила обществена поръчка за изпълнител, който да проучи пазара за машини за гласуване. Поръчката е за 12 500 лв., но няма избран изпълнител, допълват от ДБГ.

Вносителите на жалбата обобщават, че държавата нарушава и приетите допълнителни разпоредби в Избирателния кодекс, които дават право на дистанционно електронно гласуване.

Отлагат електронното гласуване

Отлагат електронното гласуване

ГЕРБ и ОП внесоха в петък следобед промени в Избирателния кодекс

Според тях, властта няма намерение да осигури техниката, която би могла да пресече изборните измами и да повиши избирателната активност.

От ДБГ напомнят аргумента, че въвеждането на дистанионно електронно гласуване ще помогне за участието във вота на близо 2 млн. българи зад граница, които искат да дадат своя глас, но не могат да стигнат до избирателите секции.

Ясно е, че никоя партия в парламента няма интерес да изпълни разпоредбите на закона, смятат младежите от ДБГ. Те подадоха жалби за нарушени изборни права и до президентството, министерския съвет и ЦИК.

Вчера омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо в парламента, в което призовава депутатите да изпълнят разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване.

Манолова припомня на депутатите за машинното и за електронното гласуване

Манолова припомня на депутатите за машинното и за електронното гласуване

В бюджета на ЦИК за 2019 г. имало само 600 000 лв. повече от парите за 2018 г.