Срещу деветима служители на Министерство на отбраната, сред които четирима генерали, трима полковници, един подполковник и един цивилен се провеждат дисциплинарни производства, които ще завършат с наказания, включително уволнение, понижаване на военно звание, предупреждение за понижаване и порицание.

Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов на брифинг, който самият Найденов изрази надежда да бъде последен по темата за изграждането на ограда по границата с Турция.

Найденов анализира пред медиите резултатите от проверката на Инспектората към Министерски съвет и този към военното министерство, като именно на база отбелязаните в докладите пропуски са определени кръга от лица, които имат отношение към тях и трябва да бъдат наказани.

На този етап Ангел Найденов отказа да изнесе конкретните имена, но призна, че сред тях са зам.-началник на отбраната, командирът на сухопътни войски, началник на щаб, директори на дирекции и началници на отдели и комисии, които имат отношение към цялата процедура по изграждането на оградата от страна на МО.

Основният извод в доклада на Инспектората на Министерски съвет е, че процедурата за възлагане на обществена поръчка и нейното изпълнение е законосъобразна и съответства на Закона за обществените поръчки, посочи Найденов.

Като слабост в рамките на тази процедура можем да откроим маркетинговото проучване, посочи Найденов на база констатациите в доклада. Макар проучването, чрез което са избрани пет фирми като евентуални доставчици на материалите за оградата, да не е елемент от процедурата по обществена поръчка, то е проведено по начин, който създава съмнение, порица се Найденов. Основният проблем е, че в рамките на проучването не са проучени цените на материалите и въпреки, че това не се изисква съгласно закона, то следва да изяснява, а не да създава нови въпроси, както се е получило в случая, обясни Ангел Найденов.

В процеса на договаряне с вече избраната фирма е открита още една слабост, която може да бъде определена като формално нарушение, но все пак е слабост, посочи той. Договорени са по-големи количества материали, без това да е съгласувано с проектантите. "Тези допълнителни количества са необходими, но е следвало да се уточнят с тях. Вписани в заповедните книги, но не са писмено съгласуван, което е дало основание това да бъде отбелязано като проблем", уточни военният министър.

Той обаче бе категоричен, че Министерство на отбраната няма никакво отношение, нито обяснение по отношение на първоначалната индикативна стойност от 5,1 млн. лв, която е била записана в плана за справяне с бежанската криза по отношение на стойността на заграждението по границата. Тази стойност е предложена от МВР и в МО не знаят как е разчетена, каква е била заложена спрямо тази цена идея и какви материали и количество от тях са били предвидени.

Нещо повече - отговорността за избор и приемане на един от конкретните предложени пет вариант за съоръжение е на ГД "Гранична полиция" в съответствие с тяхната преценка за необходимата защита на границата. "Не можем и не следва от МО да отговаряме защо е избран най-сложният и най-трудно изпълним вариант, който естествено е по-голямо количество материали и по-скъп от останалите четири варианта", настоя Найденов.

Според сметката на проектанта за количествата материали, които ще са необходими спрямо този вариант, стойността им възлиза на 7,34 млн. лв, но без ДДС. Защо при тази цена на окончателно избрания от МВР проект не е предложена корекция в индикативната стойност от 5,1 в първоначалния план, по никакъв начин не е отговорност на военното министерство.

От МО са добавили необходимите за издръжка на състава на сухопътни войски около 1,5 млн. лв, но според доклада проблемът идва в стойността на материалите, без дейностите на сухопътни войски и издръжката на състава. Според Инспектората те е трябвало да възлизат в крайна сметка на 7,67 млн. лв, а според договорите, сключени от сухопътни войски те са около 200 хил. лв повече - 7,86 млн. лв.

На база именно въпросните 200 хил. лв Найденов е разпоредил да се определи кръг от лица с връзка към нарушенията и да се предприемат действия за предоговаряне. До този момент сумата е намалена със 134 хил. лв, като очакванията са да бъде достигната изцяло цената, посочена в проверката на Инспектората към МС.

"Има допуснати грешки, слабости и нарушения, като за това ще бъдат предприети съответните дисциплинарни и административни мерки. Също така обаче е факт, че няма сериозни отклонения, които да опорочават изпълнението на отговорността, с която бяха натоварени сухопътни войски, респективно министерството", коментира Найденов, като в края на своето обръщение бе категоричен, че МО и лично той няма от какво да се срамува.

Веднага след неговото изказване почти всички журналистически въпроси се отнасяха до това дали е нормално да има толкова тежки наказания за военнослужещи, сред които и генерали, заради 200 хил. лв и дали не се "посипва с пепел" главата на Българската армия за сметка на грешки, допуснати от друг.

"Вероятно мерките изглеждат доста сурови, но това е в съответствие със сериозността на задачата", отвърна Найденов, който видимо се постара да бъде максимално коректен по отношение на отношенията между неговото министерство и МВР. "Самото основание за съмнение и хвърляне на петно върху Българската армия е достатъчно основание за санкции", заключи той.