Мониторингова система ще отчита напредъка по интеграцията на ромите. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет днес. Правителството одобри промени в Националния план за действие за периода 2015-2020 г. за изпълнение на Националната стратегия на България за интегриране на ромите (2012-2020). Планът е отворен документ,, който се актуализира на база ежегодни анализи на изпълнението на мерките в него.

Към момента се работи по създаването на Система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия. Чрез нея ще се отчита напредъкът по тази политика.

Събраните чрез системата данни ще се анализират и предоставят на изпълнителната власт, за да се вземат предвид при разработване, актуализиране, изпълнение на стратегически и програмни документи, свързани с интеграцията на ромите.

Добавена е и нова глава в Националния план за действие за периода 2015-2020 г. Допълнението съдържа Механизъм, който указва как ще се осъществява този процес.

Координацията и мониторингът на Механизма са възложени на Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, който е националната контактна точка по изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020).