Министерският съвет определи Росен Желязков за председател на Държавната агенция за „Електронно управление“ с мандат от 5 години, съобщиха от пресслужбата на МС.

Росен Желязков е юрист. Бил е секретар на Столична община и главен секретар на Министерския съвет. От 2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя по дейности, свързани с държавната администрация и електронното управление, с организация и координация между компетентните органи на изпълнителната власт.

Участва в стратегическото планиране и разработване на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление, осъществява координация на дейностите и мерките за въвеждане и развитие на електронно управление.

Росен Желязков е един от най-добрите специалисти по администрация. Така вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова коментира решението на правителството Росен Желязков да оглави агенция „Електронно управление”.

По думите й, това е лично решение на премиера. Тя припомни, че премиерът Борисов е работил с него още във времето, в което е бил кмет на София, и го познава.

"Росен Желязков е човек, който се е занимавал с проекти по електронизация и е менажирал този процес и сега, доколкото електронното управление не може да бъде само по себе си, без да отчита особеностите и перспективите за развитие на българската администрация, мисля, че е един добър избор на премиера", коментира Бъчварова.

Припомняме, Желязков беше единственият подсъдим по делото за костинбродските бюлетини, образувано след изборите през 2013 година. През април м.г. той беше оправдан.

Също през април, но година по-късно - 2016 година, Желязков отказа да е кандидат за председател на Комисията за защита на конкуренцията.