С правителствено решение е отпуснат 1 млн. лева за възстановяване на общините Бургас и Камено, съобщиха от Министерския съвет след извънредното заседание на кабинета "Борисов-3".
Парите са от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.

МС дава 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено

МС дава 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено

За преодоляването на щетите от бедствието

Припомняме, двете общини пострадаха най-тежко от пороите на 25 октомври т. г., когато наводнението отне живота на трима души, а една жена е в неизвестност пети ден.

На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас - 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса. Парите са и за спешен ремонт на повредените сгради и инфраструктурни обекти. По този начин ще се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии.

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско
Обновена

Три жертви и бедствено положение след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

По време на същото заседание бе решено да се обособят и временни площадки за депониране на отпадъци в Бургаска област.

Това е една от мерките, необходими за премахването на опасностите за човешкото здраве и околната среда след бедственото положение в Бургас.

Според правителственото решение: "Нанесените щети, поради които експлоатацията на регионалната система за управление на отпадъците от девет общини в момента е невъзможна, налагат спешни мерки за осигуряване на временното им съхранение до възстановяването й. С Решението, на основание на чл. 42, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците, се определя обособяване на площадки за временно съхранение на отпадъците".

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани
Обновена

Стените на 7 каскадни язовира в Бургаско са скъсани

Няма опасност от преливане на двата големи язовира в област Бургас

В решението на кабинета "Борисов-3" се указва, че до 30 ноември 2017 г. отпадъците ще се съхраняват на общинските депа в Бургас, Карнобат, Несебър и Поморие. Тези депа са с прекратена експлоатация.