Министерският съвет отмени националната забрана за внос на стоки от Украйна. Отмяната влиза в сила от датата, когато влиза в сила съответната европейската забрана.

Премахването на националната забрана идва след съгласието на страната ни с предложените и приети предложения от Европейската комисия в пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани.

ЕК сключи сделка с България и 4 други държави за украинското зърно
Обновена

ЕК сключи сделка с България и 4 други държави за украинското зърно

Министър Гечев потвърди решението

Част от мерките са: втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки (Регламент (ЕС) № 870/2022) за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява.

Мерките също предвиждат извършване на редовен мониторинг от ЕК на други стоки, а при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми и мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

Според България след преговори с Европейската комисия е постигнато балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки.

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната

Днес земеделският министър Явор Гечев бе изслушан от депутатите по темата, като обясни условията за родните производители. Въпреки втория, допълнителен транш от компенсации, е пак ще се окажат недостатъчни. Според наблюденията на МЗХ около 50% от вносния слънчоглед в ЕС е влязъл в България, у нас проблемът с пшеницата не е толкова сериозен, но вносът на пчелен мед и сухо мляко е удвоен.