Служителите в библиотеки, галерии и музеи, в Националната филмотека, както и в Държавния Архив обявиха национален протест от вчера, 14 февруари 2022 г. Протестът ще продължи до юни месец до приемане на окончателния бюджет за 2022 г. Това съобщи пред news.bg Кирил Бинев, председател на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Институциите няма да спират работа, протестът ще се състои в това пред тях да се постави табела с надпис "Национален протест". Исканията са за по-високи заплати, като е обхваната цялата страна. Протестът е под надслов "За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки!". Средната заплата в сектора е около 800-850 лв. 

Колективна оставка на част от ръководството на фонд "Култура"

Колективна оставка на част от ръководството на фонд "Култура"

Поискана е от министър Атанас Атанасов

Очакванията са ни между двете четения на закона за бюджета, които текат в момента, да има промяна на средствата, но най-вероятно ще продължим с протестите. Някак властта забрави културните институции - бюджетът на Държавни архиви е увеличен само с 13 000 лв. Натискът трябва да продължи най-малкото заради второто приемане на закона юни-юли, когато исканията ни са да ни се отпуснат допълнителни над обещаните 20% увеличение, каза Бинев.

Изпратени са писма към структурите в БНТ и БНР, които са към синдиката, става дума за музикални технически състави, но засега нямат реакция.

"Ние, специалистите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година. Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с 5%, а това за регионалните библиотеки е с 9.2%. Силно сме възмутени от тези цифри. Те не говорят, а крещят за пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава - и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие", гласи официалното съобщения на синдиката. 

Култура и българите в чужбина - основен приоритет на Йотова и в новия мандат

Култура и българите в чужбина - основен приоритет на Йотова и в новия мандат

Вицепрезидентът иска по-голяма подреденост от новата власт

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките, които са висококвалифицирани специалисти - научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT специалисти, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас:

- 73% от служителите по длъжностни нива в музеите получават по-ниско възнаграждение от тези в сектор "Образование".

- 832 лв. е средната работна заплата в музеите и галериите, а в библиотеките е 760 лв., толкова, колкото скоро ще бъде МРЗ.

- от 583 лв. до 769 лв. получават много от уредниците и реставраторите в музеите, галериите и библиотекарите, които при това имат над 20 години трудов стаж.

- Невъзможно е да бъдат изпълнени клаузите от браншовите договори, влезли в сила от 1 януари 2022 година, за минималните възнаграждения по длъжности в музеите, галериите и библиотеките и за увеличение на процента за прослужено време. 

Разкриват злоупотреби при музейни проекти на Рашидов

Разкриват злоупотреби при музейни проекти на Рашидов

Проектът за „Лувъра" е лошо направен

Основните искания са да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца" и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

Служителите на културните институти настояват да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности; да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

Повече пари за БАН и музеите на второ четене

Повече пари за БАН и музеите на второ четене

Академията ще получи допълнителни 20 млн. лева, музейните работници - 12 млн. лева

Те искат да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. Иска се още да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

В заключение се заявява, че, ако исканията им не бъдат чути, ще предприемат ефективни стачни общонационални действия.

Освен заплатите има и други проблеми

Крадци задигнаха част от покрива на театъра в Благоевград

Крадци задигнаха част от покрива на театъра в Благоевград

Откраднати са 30 кв.м медна ламарина

Кирил Бинев открои и други проблеми в сектора, освен ниското заплащане, които не могат да се решат и се трупат с години, тъй като средствата в бюджета не достигат.

Голяма част от културните институции не са ремонтирани, те са паметници на културата и не могат да им се поставят дограми, климатици и т.н., но са необходими ремонти на съществуващите помещения.

Дъждът се стича и в сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Дъждът се стича и в сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Въпреки прогнозите започнал ремонт

В голяма част от сградите има влага и течове - такъв пример в покривът на Националната библиотека, който падна и вече се прави две години. В сградата на Националната филхармония има влага в мазетата, партитури, ценни инструменти не се поддържат.

За лентите в Държавен архив също няма пари, с които да бъдат съхранени. Там е оригиналът на филма на Васил Гендов (автор на филма "Българан е галант" - комедия, излъчена на 13 януари 1915 г., комедия в стила на Макс Линдер, когато се смята за рождения ден на Българското кино - б.р.) на Хитър Петър и други ленти от преди над 100 г.

Дигитализация на българските музеи

Дигитализация на българските музеи

До няколко месеца ще бъде обявена

На въпрос: "Как се справят културните институции със съвременните предизвикателства на интернет", Бинев обясни, че повечето библиотеки, музеи и галерии имат отдел "Дигитализация", но не са в напреднал етап. Дигитализирани са само големи архивни документи.

От синдиката сигнализират за изтичане на кадри от сектора на културните институти към училищата заради по-високите заплати.