За МВР не е добър резултат фактът, че се самоубиха мъже, заподозрени за убийства. Трябва да се изследват мотивите за убийствата, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Както Росен Ангелов - за убийствата от Нови Искър в началото на 2018 г., така и Стоян Зайков, търсен за двете убийства в Костенец от месец май т.г., се самоубиха.

В рамките на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност ръководството на МВР се отчете за операцията в Костенец, която продължи над 20 дни.

Иван Иванов заяви, че е било направено всичко възможно по издирването на Зайков според закона. Ако са влезли в необитаема къща без разрешение, са щели да извършат нарушение на закона. Според главсека на МВР са постигнати две много важни неща - не са допуснати инциденти с граждани и със служители на МВР.

Да се разследват действията на МВР В Костенец, призова ген. Атанасов

Да се разследват действията на МВР В Костенец, призова ген. Атанасов

Дали става въпрос за убийство или самоубийство на Зайков, питат демократите

В Костенец полицаите нямали мотиви за убийството, а по данните, с които разполагали за Зайков е, че той е дребен крадец. За Стоян Зайков не е имало данни за тежки криминални престъпления. От МВР не са подценили ситуацията, защото били включени специализирани звена, които извършвали оперативно-издирвателни мероприятия, увери главният секретар на МВР.

Министерство на вътрешните работи няма как да въздейства на поведението на ревнивите убийци, защото са непредвидими, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Решението на извършителите на убийства не зависи от волята на МВР, обясни Маринов. Вътрешният министър е категоричен, че ведомството му е направило всички необходимо, включително и с масираната полицейска акция, по издирването на убиеца от Костенец - Стоян Зайков.

Маринов отчете, че в акцията на контролните органи в Костенец на терен са се сработили екипи, които до този момент не са имали съвместна дейност.

След заседанието на комисията и пред журналисти Младен Маринов заяви, че МВР се нуждае от техническо обновяване и внедряване на най-новите технологии, което пести човешки ресурси. По думите му използваната при издирването на Зайков техника е дала резултат. По случая работата на МВР все още не е приключила, тъй като до настоящия момент все още не е открито оръжието от първото убийство.

Посочиха пропуски на службите при операцията в Костенец
Обновена

Посочиха пропуски на службите при операцията в Костенец

Според криминалиста Ботьо Ботев

На въпрос Стоян Зайков ли е извършителят на двете убийства в Костенец, след като стана ясно, че двете назначени експертизи вече са готови, главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира, че последните две експертизи показали, че той е най-вероятният убиец. Оръжието, с което се е самоубил Зайков, също съвпадало по вид и калибър.

"Желанието на МВР да свърши работа в акцията в Костенец е голямо, но когато нямаме съгласието на даден човек да ни съдейства, не можем да насила да го направим това", подчерта главният секретар във връзка с въпрос за съдействието от страна на местните жители.

Прилежащите територии, в които силовото ведомство е имало разрешение да претърси, са били проверени. МВР обаче все още нямат категорични доказателства кога Стоян Зайков е влязъл в къщата в района на Долна Баня.

Иванов съжалява, че Зайков се е самоубил, тъй като разследващите органи и полицията не са успели да проведат беседите и съответните процесуално-следствени действия.

Главният секретар допълни, че би било добре да имат информация за мислите на такива хора при бъдещи престъпления.

Запитан колко е струвала на МВР провеждането на тази операция, Иванов заяви, че за МВР няма цена и колкото и да е струвало, няма значение, а операцията е била необходима, защото не е трябвало да се допуска да пострада невинен гражданин.

Припомняме, на 2 януари 2018 година петима души бяха открити застреляни в дома си в Нови Искър. Ден по-късно стана ясно, че жертвите са шест.

Като предполагаем извършител на убийството полицията започна издирване на 56-годишния Росен Ангелов.

Няколко дни по-късно - на 7 януари 2018 г., стана ясно, че мъжът се е самоубил с малокалибрено оръжие. Тялото му беше намерено във вилната местност до село Луково.

Другото самоубийство - от месец май 2019 г. в Костенец, започна след като на 10 май 38-годишната Милена Шишкова беше открита в безпомощно състояние до дома си. Предположенията на полицията са, че убиецът е бившият й партньор Стоян Зайков. Дни по-късно беше открит застрелян и братовчед на Зайков. Издирваният над 20 дни Стоян Зайков бе открит на 29 май. По информация на Нова телевизия след престрелка с полицията той се е самоубил.