Това, пред което сглобката е изправена е как ще се обедини властта, а не как ще се разпредели. Ако имаше коалиционно споразумение при коалицията постът на външния министър почти винаги се поема от партньора. Трябва да има дебат за приоритетите, а не за личностите. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БТВ.

По думите ѝ всичко започна с това, че между двете коалиции - на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС не бе сключено коалиционно споразумение. Когато има такова управление между участниците се сключва коалиционно споразумение, в което ясно са разписани правата и отговорностите на правителството, коментира Нейнски.

Според нея трябва да се подпише коалиционно споразумение, което ще доведе до стабилност в следващите 2 години. Това, което се страхува Нейнски е да не се компрометира идеята за евроатлантическо мнозинство. Отговорност на партиите е умението им да проведат реформи в страната, каза Нейнски.

"ДПС никога не е било част от сглобката, а бе част от мнозинството за конституционните реформи. ДПС заявява, че няма желание да участва във властта и трябва да ги извадим от уравнението за ротацията", добави Нейнски.

За двете години войната в Украйна, Нейнски коментира, че икономиките изцяло са насочени на военна основа. За европейските общества нападението на Русия над независима Украйна е шок, посочи тя. Тепърва САЩ работят да се създадат военни производства в самата Украйна, какво оръжие да се предостави и в какъв срок. Войната в Украйна събуди Европа какво представлява Русия и какви са нейните амбиции. Ако се говори за резултата по отношение на Русия - тя не нападна Украйна заради НАТО, а Русия нападна Украйна, защото ѝ принадлежи и не трябва да съществува, категорична бе Нейнски.

Росен Плевнелиев: Не може, няма и не бива да има избори 2в1

Росен Плевнелиев: Не може, няма и не бива да има избори 2в1

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски получава като изпълнителен директор властта в България