Анализите сочат, че наесен може би ще ни бъде най-тежко. Реалната безработица ще се усети най-много тогава. Това заяви президентът Румен Радев относно кризата с коронавируса по време на посещението си в Кресна.

Според него още не е късно да се разгърне капацитетът на държавата, така че тази информационна и социална мрежа да достигне до най-засегнатите хора и малки и средни предприятия.

По негови думи е важно да има финансова децентрализация и местните власти да имат ресурс, който да насочат към решаване на приоритетните проблеми и да провеждат политики в полза на хората.

Президентът налага частично вето на закона за МВР

Президентът налага частично вето на закона за МВР

Той отказа да обясни кои аспекти от закона не приема

Държавният глава заяви, че кризата е показала, че има заделени средства, но не и административен капацитет, така че тези средства да достигнат до най-нуждаещите се.

По негови думи общините са недофинансирани и общинските ръководства изпитват трудности.

Президентът заяви, че страната ни разполага със страхотни ресурси, но не могат да се оползотворят както трябва. Други държави, ако имат такива дадености, правят чудеса, посочи той.

Той призова за механизми, които да компенсират гражданите от региона, заплашени да загубят работата си в търговските обекти, които ще затворят след изграждането на магистрала "Струма".

Трябва да се издигне престижът на земеделското производство и разпространението на качествени български продукти, посочи президентът Радев по време на срещата си в Кресна със земеделски производители от региона. Той изтъкна и необходимостта повече млади и предприемчиви хора да се занимават със земеделие у нас и да се създадат условия за това.

Държавният глава се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и беше удостоен с почетен знак на община Кресна.

В храм-паметника "Свети Иван Рилски" президентът и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за загиналите български войници в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде почит към 500-те български офицери и войници, чиито кости се пазят в костницата на църквата.

Припомняме, по-рано днес президентът посети и Перник, където съобщи, че ще наложи частично вето на Закона за МВР. Там той коментира и вчерашното изказване на премиера, че Радев го следял с дрон с думите, че за разлика от Борисов неговата фантазия има предел.

Радев: За разлика от Борисов моята фантазия има предел

Радев: За разлика от Борисов моята фантазия има предел

Твърдението за дрона целяло отклоняване на вниманието