Ще бъдат взети крути мерки спрямо материалите около моста на АМ "Струма" при Дупница. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Днес той беше на работна среща в Кюстендил заради пожара на магистралата, причинен от нерегламентирано сметище, при който бяха компрометирани елементи от съоръжението. В нея участваха институциите, отговорни за разчистване на пространството около моста при 62-ри км на АМ "Струма".

Ще покажем цялата строгост на процедурите - административни и нормативни такива, по отношение на собственика на материалите, увери Нанков.

Нови боклуци са се появили под моста на АМ "Струма"

Нови боклуци са се появили под моста на АМ "Струма"

Община Дупница сигнализира, че новият отпадък е от 26 август

По време на срещата стана ясно, че не е доказана собствеността върху терените, които граничат със сервитута на държавния път. Причината е, че има съдебни процедури с общината. Въпреки че в момента сервитутът на моста е разчистен от отпадъци, до него има струпани нови боклуци.

Засегнатото от пожара съоръжение в момента се ремонтира. За движение на леки автомобили до 12 т е отворено платното в посока София, по което вече са пуснати три ленти.

По думи на Нанков държавата ще си търси всички права, включително имуществените, по отношение на собственика. За да не бъдат ощетени данъкоплатците, ще бъде предявен регресен иск за стойността на строителните работи за отстраняване на щетите по мостовото съоръжение. Според предварителните разчети на проектантите тя ще бъде в размер на 1,8 млн. лв.

Припомняме, Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожара под моста на АМ "Струма".

Заради инцидента от АПИ започнаха проверки на всички пътни съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях.

По-късно пък стана ясно, че фирмата, заради която пламна магистрала"Струма" край Дупница, е в процедура по отнемане на лиценза.

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

До 23 август трябва да бъде извършен обход на всички съоръжения