Началото на преговорите между България и Македония за спорните моменти в общата ни история дава сигнали за напрежение. Това обяви проф. Ангел Димитров, който е председател от българска страна на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

"Работата ще бъде напрегната и няма да е бърза, колкото искаме, но с очаквания да постигнем резултати. Няма големи претенции от страна на колегите от Скопие, нашите забележки са в пъти повече, но има изградени позиции, които в научна дискусия не се променят лесно", заяви историкът и бивш посланик на България в Скопие.

Договорът за добросъседство може да изчисти старите спорове с Македония

Договорът за добросъседство може да изчисти старите спорове с Македония

Бившият ни посланик в Скопие Ангел Димитров вижда нови хоризонти в отношенията между страните

Комисията е започнала с учебниците за основното образование.

"Тези учебници разглеждат историята от античността и средновековието. Нашите спорове бяха концентрирани върху средновековието, където се осъществява връзката на българската държава с географската територия на Македония. Подмяната е комплексна, прегледах учебниците и за гимназията и в новото време ще имаме още по-сериозни разминавания", допълни Ангел Димитров.

Според него въпреки разминаванията има и теми, по които има консенсус. Той даде пример с Договора за добросъседство между България и Македония, като заяви, че той дори вече имал отражения.