Наредбата Н-18 е не само наредба за касовите апарати и за издаване на касови бележки. Това заяви шефката на НАП Галя Димитрова пред комисията за контрол на приходните администрации.

В сферата на местата за хранене и развлечения се увеличило укриването на приходите, стана ясно от думите й. Това било особено силно в морските ни и зимните курорти. Наредбата целяла да се избегне именно това. 300 милиона лева са щетите върху фиска от кешовите плащания. А щетите от онлайн търговията са в размер на 170 милиона лева.

Хиляди търговци работят вече съобразно изискванията на наредбата, подчерта Димитрова. Над 300 срещи с различни бизнес организации са проведени за наредбата. В резултат на дискусиите са обсъдени дори и иновативни допълнения към нея, за да се успокои бизнесът. Увеличава се времето до блокиране на касовите апарати от 24 на 72 часа. Въвежда се дистанционна поддръжка на касовите апарати. Шефката на НАП подчерта, че се търси консенсус. Предстоят разговори с други браншови за изпитване на спецификите.

Борисов чака пълен консенсус за наредба Н-18

Борисов чака пълен консенсус за наредба Н-18

Започват разговори за оптимизация, за да не затруднят малкия бизнес

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация посочи, че било трудно да се отговаря на изискванията на новите системи за контрол. Тези системи обаче давали ефект, по думите му. В резултат намаляла нелоялната конкуренция. Тази наредба може да работи, отсече Бенчев, който признава за трудностите, но основните неща в нея трябвало да останат.

От автосервизите смятат, че наредбата няма да реши проблема със сивата икономика в техния сектор. 60% е сивият сектор при сервизите, стана ясно от думите на представител на сектора.

Припомняме, миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква пълен консенсус за наредба Н-18.

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Работодателите се притесняват и от техническите аспекти на наредбата

Министър Владислав Горанов пък изрази мнение, че сред бизнеса Наредба Н-18 се използва като смокинов лист. По мнението му протестите са за прикриване на грешния модел на правене на бизнес.

Срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.

От бизнеса представиха своите опасения, сред които има и притеснение от техническите параметри при изпълнението на наредбата.

Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им.

Горанов: Наредба Н-18 се използва като смокинов лист

Горанов: Наредба Н-18 се използва като смокинов лист

Дискусията с бизнеса търси съглавие по философията на наредбата