Не социалистите, а от партия ГЕРБ бързали в промените в Изборния кодекс. Такава версия изложи в студиото на Нова телевизия депутатът от БСП Иван Иванов.

БСП са вносителите на законопроекта за връщане на хартиената бюлетина и смесеното гласуване, но не БСП са настоявали и прокарали законопроекта толкова бързо през правна комисия. Като обяснение Иванов даде това, че председателят на комисията е представител на ГЕРБ - Радомир Чолаков. Въпреки тази теза, Иванов отрече това да е първият законопроект изобщо на 48-то Народно събрание, изтъквайки гласуваното решение за оказване на военна помощ на Украйна преди това.

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Огромна червена линия между депутатите и гражданите

За БСП били много по-важни внесените от тях предложения за социалните помощи, подкрепата на бизнеса и борбата с инфлацията, както и Бюджет 2023, на които държат и смятат, че това е дневният ред на обществото, а не изборните правила.

Иван Иванов призна, че е стреснат от изказванията на доскорошните им коалиционни партньори.

БСП са много предпазливи в изказванията си и социалистите се надяват тонът с "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да бъде смекчен. БСП не е партия, която къса лесно отношенията си с когото и да било, както и не поставя ултиматуми, обясни депутатът. Той се притеснява от поведението на ПП, които "говорят в една тоналност, която бута страната към нови предсрочни парламентарни избори".

Томислав Дончев: Червената линия "Хартия - машина" - резултат от лошо политическо говорене

Томислав Дончев: Червената линия "Хартия - машина" - резултат от лошо политическо говорене

Няма хартиена коалиция, а партии, които защитавали избора на хората

Иванов също смята, че времето, дадено от президента за съставяне на правителство не се използва правилно. С първия мандат няма как да се състави правителство, а всички са вперили поглед в третия мандат за съставяне на кабинет, посочи депутатът от БСП. 

Иван Иванов не знае дали третият мандат за съставяне на правителство ще отиде при червените.

БСП ще имат кандидат за кмет на София за предстоящите местни избори догодина.

Коментар за ситуацията в БСП направи и депутатът от левицата Александър Симов в ефира на БНТ.

По думите му БСП никога не е била партия, в която има едно мнение. Той подчерта, че вътрешнопартийните спорове през годините са били пренесени в медиите и това е допринесло за по-слабите изборни резултати.

Според Симов проблемите са много и са натрупани с годините. Той бе категоричен, че споровете ще се решат на конгреса на БСП през февруари. Народният представител посочи, че една партия трябва да направи всичко възможно да реализира своите идеи, иначе се обезсмисля.

Александър Симов коментира и спорните точки с ПГ на "Продължаваме промяната". "Целият социален пакет на предишното правителство е продукт на БСП, политики и експерти, проблемът е дали са достатъчно автентични в тази посока", коментира той.

По въпроса ще има ли нов голям ляв фронт, Симов защити Корнелия Нинова, която създала голямо обединение от леви партии. "В това има смисъл, ако партиите осъзнаят, че БСП е голямата партия. Ляво обединение без левицата не може да има", обясни той.

анкета

Връщането на хартиената бюлетина ще…:

Виж резултати

Увеличи активността 19.9%

Осигури честни избори 10.0%

Ще се носят чували 7.4%

Гарантира купен и преправен вот 51.2%

Ако изборите решаваха, щяха да ги забранят 11.5%