Външният министър на Северна Македония Никола Димитров заяви, че е невъзможно да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа, съобщи БНР.

В телевизионно интервю той коментира отношенията с България заради настояването на София македонският език и македонското малцинство да не бъдат включвани в преговорите за членство с ЕС.

ЕС върви срещу себе си, срещу собствените си ценности и срещу успеха в регион, който е много богат на спорове, заяви първият дипломат на Северна Македония.

Борисов отрича България да е блокирала преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония

Борисов отрича България да е блокирала преговорите за влизане в ЕС на Северна Македония

Той ги защитавал, когато изобщо не искали да ги включат в преговорите

"Няма да позволим да бъде или македонската идентичност, или европейското бъдеще. А да бъде македонската идентичност и европейското бъдеще, а пък приятелството с България ще го решаваме. Ако стигнем до уравнението - или или, това по същността си ще бъде поражение на европейската идея", подчерта Димитров.

Според него ако дългосрочната цел на България е да бъде близка със Северна Македония, сегашното оспорване на идентичността ни раздалечава.

Външният министър на Северна Македония заяви още, че македонската идентичност и език не могат да бъдат предмет на преговори, особено след подписването на Преспанския договор с Гърция, но също и защото Северна Македония не може да отстъпи по тези два основополагащи въпроса.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията за общата ни история не работи, македонците не отстъпвали за Гоце Делчев

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.