Не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари и да ни кажат, че 0,2% от БВП за наука са крайно недостатъчни. Това каза президентът Румен Радев преди да връчи наградите на младите учени в Българска академия на науките.

По думите му не можем да разчитаме на научна експертиза отвън затова трябва да инвестираме в научни изследвания, лаборатории, но най-вече - да инвестираме в нашите млади учени.

Наградите за млади учени се връчват традиционно в Деня на народните будители и са учредени на имената на двама от основателите на академията - проф. Марин Дринов, пръв председател на Българското книжовно дружество и акад. Иван Евстатиев Гешов по чието време книжовното дружество става Българска академия на науките. Негова е фразата: "Най-добрата гаранция за доброто управление е един просветен народ!".

Президентът Румен Радев апелира да се обърнем към историческия пример на строителите на съвременна България, които по думите му са заложили на науката.

Учени протестират мълчаливо за доходи и наука

Учени протестират мълчаливо за доходи и наука

30% от научните работници, специалисти, експерти, и висшисти получават основна заплата равна на минималната за страната

"Благодарение на техния залог България започна да се превръща в модерна европейска държава, нашият лев става конвертируем. Затова, ако искаме да имаме модерна държава, интегрирана в Европа, ние трябва да се обърнем към нашата наука. Тя е тази, която ще ни покаже вектора и начина, по който ще постигнем рационален резултат. Тази наука е неделима част от нашата национална сигурност и нашият национален суверенитет", заяви Радев.

Президентът благодари на ръководството на БАН за това, че продължават да дават вяра, насока и да мобилизират младите учени във всички направления на науката - съвременни ИКТ технологии, биоразнообразие, биомедицина, космос, екология, "всички сфери са важни, ако наистина държим да бъдем една модерна държава", настоя държавният глава.

Към младите учени той се обърна с думи на благодарност. "България има нужда от вас, бъдещето е ваше. В този наистина дълбоко духовен български ден аз ви желая успех!"