Не се предвижда изцяло затваряне на заведения и вечерен час в София. Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че въпреки това имат готовност при усложняване на ситуация да предприемат нови мерки. По думите ѝ в последната седмица има известно стабилизиране, макар да се наблюдават високи стойности на заразените. 

Моята задача и личната ми ангажираност е откриването на легла в общинските болници. Очаквам в 5-та Градска болница да се разкрият още 35 легла, в 1-ва Градска още 10, обясни Фандъкова.

Тя призна, че най-големият проблем не са леглата, а недостигът на лекари и най-вече на медицински сестри.

Фандъкова се надява гимназистите да се върнат в клас след 14 дни

Фандъкова се надява гимназистите да се върнат в клас след 14 дни

Кметът ще поиска да се удължи и затварянето на нощните заведения и забраната за непълнолетни да влизат в моловете без придружител

По отношение на Ковид-зоните в ДКЦ-тата столичният кмет поясни, че те са създадени, защото са установили, че има разминаване между общопрактикуващите лекари (ОПЛ) и болниците.

Фандъкова увери, че до края на седмица около 8 ДКЦ-та ще разполагат с такива звена. Това е най-вече за спокойствието на хората, да знаят, че има къде да отидат, допълни градоначалникът.

Тя е категорична, че мерките са разумни и се насочват така, че да не се спира икономически живот в града. По думите ѝ около 90% от хората в София спазват мерките и почти няма наложени глоби.

Учениците от 6 и 7 клас в София минават онлайн
Обновена

Учениците от 6 и 7 клас в София минават онлайн

Нощните заведения още две седмици остават затворени

Във връзка с онлайн обучението на учениците, тя заяви, че не ѝ се иска да се затварят цели училища и детски градини.

Дистанционното обучение не може да предаде нужните знания, но в такава ситуация това е вариантът. Иска ми се да се справим със ситуацията така, че ако се налага дистанционно обучение то да бъде временно, подчерта столичният кмет.

Тя отбеляза, че след 2 месеци очаква учениците поетапно да се завърнат в клас.