Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя посочи, че проектът за нова конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание.

По нейни думи първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани в ГЕРБ в забавяне. Искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители, подчерта Дариткова.

Тя увери, че ГЕРБ ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

Захариева призна, че има грешки в проекта за Конституцията на ГЕРБ

Захариева призна, че има грешки в проекта за Конституцията на ГЕРБ

Полицията си върши добре работата затова липсва съществени сблъсъци при протестите

По нейни думи не се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание. Предложението за нова конституция просто искало да утвърди процедурата за това, че се върви към свикване на Велико народно събрание.

Проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако постигнем съгласие за свикването на такова, категорична бе Дариткова.

На въпрос дали ГЕРБ не изземва инициативата на президентската институция след заявената от Румен Радев необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени, тя заяви, че няма таен замисъл и управляващите следят пулса на общественото напрежение.

По нейни думи лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. Според нея това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това можело да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е Великото народно събрание. Чрез друг механизъм не може да се направи толкова цялостен преглед на функциониране на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени, обясни Дариткова.

Тя заяви, че до диалог може да се стигне след излъчването на легитимно представителство от страна на протестиращите. По нейни думи диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация.

Дариткова изрази мнение, че целта на предложението на Мая Манолова референдум да определи дали гражданите искат промени в Конституцията, е да се забави процедурата.

ГЕРБ иска Радев да покаже какво предлага за нова Конституция

ГЕРБ иска Радев да покаже какво предлага за нова Конституция

Красимир Ципов очаква подкрепа от патриотите

Тя не уточни кои юристи стоят зад проект на ГЕРБ за конституционни промени и отново подчерта, че това не е окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на депутатите, ще бъде окончателно представен на 2 септември.

Този проект за конституция ще върви заедно с проекта за решение за свикване на Велико народно събрание и в следващите месеци, ако постигнем съгласие, до 2 ноември, и се вземе решение за свикване на ВНС, изцяло в правомощията на Великото народно събрание е да определи всеки един текст от конституцията, посочи Дариткова. Тя допълни, че в зависимост от избора на българските граждани на представители в това ВНС окончателният вариант на конституцията може да се различава от предложеното в момента.

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Трябва да има оставка на сегашното правителство ако няма Велико Народно събрание