Необходима е промяна в изборния процес и навлизането на новите технологии е неизбежно. Това коментира пред БНР програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева.

Думите й са след решението на вчерашното правителствено заседание да бъдат закупени необходимите машини за гласуване на следващите парламентарни избори догодина. 

Машините за гласуване се манипулират много лесно, обясни бивш член на ЦИК

Машините за гласуване се манипулират много лесно, обясни бивш член на ЦИК

Това гласуване се подкрепя от производителите и от неуспели политици

"Новите технологии би следвало да се използват като инструмент за намаляване на технически грешки и на целенасочени и манипулации в изборния процес", подчерта Нушева. Тя отбеляза, че парите, които да се използват за гласуване и за отчитане на изборните резултати, са свързани с решаване само на един от проблемите, които съпътстват провеждането на избори в страната.

"На първо място - ние все още нямаме избирателен регистър, създаден за целите на изборния процес. На следващо място - какъв е капацитетът на изборната администрация, как създаваме секционните избирателни комисии, по какъв начин се обучават", каза Нушева. 

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори

Ще се купят около 15 000 нови машини, хартията отпада

По думите й технологията на гласуване и отчитане на изборните резултати е на следващо място. Технологията е във фокуса на общественото внимание, но не е единственият проблем. Финансирането на кампаниите и политическите кампании - също, коментира програмният директор на "Прозрачност без граници".

Според нея има по-скоро положителни оценки от гласуването с машини. "Машинното гласуване наистина се справя и е инструмент за справяне с технически грешки и с част от манипулациите на изборния процес", каза Нушева. 

Тя е категорична, че преди повсеместното въвеждане на машинното гласуване, е необходимо задълбочено обсъждане, в което да участват и експерти, и наблюдатели заедно с политическите партии - за модела на машините, за другите параметри.

От "Прозрачност без граници" предлагат да има преброителни центрове, където да се използват и оптични скенери. В тези центрове бюлетините да бъдат събирани, без да бъдат обработвани от СИК. В същото време в тези центрове чрез оптични скенери бързо и лесно се преброяват бюлетините, без грешки. Според Нушева така се ограничава възможността за контролиран вот и се пестят пари.