Бившият военен министър от втория кабинет "Борисов" Николай Ненчев обвинява президента Румен Радев и служебния министър на отбраната Стефан Янев, че вредят на националните интереси с опитите си да се харесат на електората на БСП и на определени кръгове в Русия.

Военното присъствие на НАТО в Черно море разтревожи Борисов

Военното присъствие на НАТО в Черно море разтревожи Борисов

Той трудно отстоял решението да няма военно присъствие в региона

Целта е да се скрие истината от електората на БСП и кръга около Решетников за взетите решения в Брюксел за постоянна морска група в акваторията на Черно море и засилено предно разполагане на сили по югоизточния фланг на Алианса.

Натовското присъствие в Черно море цели мир, а не провокация, уверяват военни

Натовското присъствие в Черно море цели мир, а не провокация, уверяват военни

Алиансът провеждал много учения в Европа и други части на света

Лъжата се превърна в символ на това управление, заяви Николай Ненчев. Считам за необходимо да разоблича обвиненията, отправени към мен по отношение на охраната на въздушното ни пространство.

Искането на САЩ за повече пари за отбрана не било ултиматум, смята Стефан Янев

Искането на САЩ за повече пари за отбрана не било ултиматум, смята Стефан Янев

Национален дебат и план за разходите за отбрана предвижда военният министър

В изявлението си Ненчев обяснява:

Съвместната охрана не приземява нашите изтребители. Това би трябвало да знаят както президента, така и подопечния му служебен министър. А най-важното е да не въвеждат в заблуда цялото българско общество.

Това е мярка, с която съюзниците гарантират сигурността на страните членки от всякакъв вид заплахи, включително и от терористичен акт.
Президентът (Румен Радев) и служебният министър на отбраната (Стефан Янев) лъжат, че Румъния не изпълнява такава мисия и че не поема разходи като страна домакин.

Категорично заявявам, че не съм залагал финансови параметри в "Концепцията за съвместен еър полисинг", която е изпратена във Върховното командване на силите на НАТО (SHAPE). Финансовите разчети, които са взети като пример от балтийските страни не са обсъждани или представяни където и да било. Радев и Янев злоупотребяват с истината, защото или не познават фактите или умишлено ги премълчават, заявява Ненчев.

Ако има финансови параметри, по закон, те задължително трябва да се приемат и одобрят от Министерския съвет и Народното събрание. Напомням, че през септември 2016 г. с наши съюзници извършихме за пръв път съвместна охрана на въздушното пространство. Тази мисия бе напълно безплатна за България.
Водил съм предварителни разговори по темата с Италия и Полша, без да съм подписвал финансови параметри.

Политиката, която водих - да инвестираме в поддръжката на МиГ 29 до придобиването на нов изтребител (проект, който беше приет от Народното събрание), позволи да се възползваме от осъществяването на безплатна съвместна охрана.

Графикът за учения е богат и това е добре за армията, увери министърът
Обновена

Графикът за учения е богат и това е добре за армията, увери министърът

Стефан Янев предупреди да се внимава с публичното говорене по темите

Припомняме, вчера министър Янев заяви, че е погрешна концепцията за въздушен контрол. Тя е била финализирана февруари миналата година. По думите му оперативните действия в концепцията за air policing (въздушен контрол - б.р.) са нормални, но във финансовата част е заложена грешна философия.

Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение

Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение

Военният министър в оставка Ненчев и Цанов били нанесли щети за над 250 хил. лева

Страните-домакин, получавайки такъв тип подкрепа от другите страни-членки, се задължават да поемат финансовия ресурс за изпълнението на тази задача. Това включва разходите за горива, поддръжка на самолетите, настаняване на чуждите контингенти и предоставяне на базисни услуги на летищата. Тази философия е заложена в българската концепция, поясни Янев. При нас нямало финансови разчети, стана ясно от думите на служебния военен министър.

Тръгна делото срещу Николай Ненчев

Тръгна делото срещу Николай Ненчев

Предизборната кампания няма да попречи на Ненчев да се явява в съда

Ненчев повтаря, че това се случва, за да се отклони вниманието на обществото от непоследователната политика на Радев и Янев.