Категорично несъгласие с решението за "ускорено затваряне на въглищните централи до 2030 г. и отвъд, но не по-късно от 2038 г.", взето на проведеното на 5 юли 2022 г. първо заседание на Консултативния съвет във връзка с Европейската зелена сделка (КСЕЗС) изразяват от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Отвореното писмо е изпратено до председателя на 47-парламент Мирослав Иванов, до премиера в оставка Кирил Петков, до президента Румен Радев и до енергийните дружества. Според председателя на БЕМФ това е лансиране на рисков за енергийната сигурност на страната сценарий на ускорено затваряне на въглищни централи в България до 2030 г.

От КНСБ настояват за извънредно заседание на Съвета за Зелената сделка заради въглищните централи

От КНСБ настояват за извънредно заседание на Съвета за Зелената сделка заради въглищните централи

Да не се допуска изкуствено създаване на кризи с доставките на електрическа енергия

Това е непрофесионално и силно притеснително като се има преди, че то не съответства на разработени и приети основни политически и експертни доклади по темата, пишат от енергийната организация и цитират документи:

  1. Приетите текстове на Национален план за възстановяване и устойчивост, както и други рамкови документи.
  2. Функциите на въпросния КСЕЗС, които не му дават права за промени в документи, приети с решение на Правителството, какъвто опит се прави с предложената формулиравка на сценарии към "Пътна карта".
  3. Планът за постепенно прекратяване на използването на въглища в България включва в съответствие с "Пътната карта" стъпки от дейности към 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038, но тези фази се отнасят до определени ангажименти на страната на ниво ЕС, като те в никакъв случай не предвиждат затваряне на въглищните централи до 2030 г.

Определените в тези документи провизорни срокове са 2035 г. като дата, предложена от бизнеса, и 2038 г. като крайна дата, и те не трябва да се променят

Омбудсманът пита каква ще е цената и ще има ли газ зимата

Омбудсманът пита каква ще е цената и ще има ли газ зимата

Ако има договори, да не се отлага внасянето на заявления за цените

В плановете за развитие на електрическите мрежи на ЕСО и гориво-енергийния и мощностен баланс на страната до 2040 г. не се разглежда подобен вариант, а напротив - разчита се на въглищните ТЕЦ за балансиране на системата и осигуряване на стратегически резерв от собствен източник, пишат от форума.

В никой от цитираните официални документи не се поема ангажимент за 2030 година като срок за затваряне на въглищните централи в България, поради което налагането на политическо решение за задължително разработване на такъв сценарий е лишено от основания и ще доведе до излишни социални вълнения и нестабилност във въглищните райони, категорични са от БЕМФ.

От там изтъкват, че днешните и бъдещи управляващи трябва да отчетат изключително високата необходимост, новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа обстановка за гарантиране сигурността на доставките в страната и региона през следващите години.

Факт е, че редица страни с много "по-зелена" енергийна политика предприемат действия за прерзглеждане на политическите си решения по отношение на въглищната енергетика, показва, че и у нас трябва да се прояви реализъм и да не се допуска изкуствено създаване на кризи с доставките на електрическа енергия, мотивират се от Форума.

От организацията питат ръководството на КСЕЗС на какво основание и по чие предложение е включен този основен сценарий в работата на комисията и какви са аргументите за това и дали има външен натиск върху България по темата.

"Кое налага това "бързане" и България де факто да се окаже най-радикалната в Европейския съюз страна по отношение на декарбонизация на енергетиката си? Съществуват ли анализи на социално-икономическите последствия и на макро-икономическата стабилност на страната при такъв сценарий", питат от БЕМФ.

Те искат да знаят дали при вземането на решения са участвали експерти по горивно-енергийни баланси и устойчивост на енергийната система. 

Австрия отваря затворена електроцентрала, работеща с въглища

Австрия отваря затворена електроцентрала, работеща с въглища

Германия и Франция също се готвят за своите въглищни електроцентрали

Препоръките им са:

На ръководството на КСЕЗС да бъде разпоредено да работи в съответствие с политиките в приетия НПВУ и правилника за дейността му и да не допуска външни въздействия, независимо от къде и от какво естество са.

Факт е, че в Европа и в света възникна "нов енергиен ред". Това наложи големи европейски икономики да преразглеждат енергийните си стратегии и да предлагат нови политики, голяма част от които се оказват връщане към отричани до момента технологии, подходи и договориране, пишат от БЕМФ.

Синдикати от 10 държави искат ЕК да включи ядрената енергия в Зелената сделка

Синдикати от 10 държави искат ЕК да включи ядрената енергия в Зелената сделка

България подкрепя инициативата