Най-голямото притеснение за мен е дали партиите членки на новата коалиция си представят промяната по един и същ начин. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на външните работи Надежда Нейнски.

Тя подчерта, че всички избори се правят с очакване за по-добро. Думата "промяна" обаче имала различно значение. Според нея тепърва предстои да видим как ще се развие политическата и икономическата ситуация в страната.

По думи на Нейнски най-важното в момента е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи, които предстоят на България.

Петков отсече: Не сме обсъждали допълнителни войски на НАТО в България

Петков отсече: Не сме обсъждали допълнителни войски на НАТО в България

Решения от този тип "ще бъдат координирани

Тя заяви, че мнозинството се е съставило с желанието да разруши стария модел на управление. Предстои обаче да се види какви реформи ще се приложат.

Относно казуса със Северна Македония Нейнски посочи, че между България и западната ни съседка има двустранен договор, рамкова позиция и решение на парламента.

"Двете държави, каквото са могли да постигнат заедно, са го направили. Европейският съюз трябва да се превърне в гарант, че този документ ще бъде изпълняван, защото взаимните обвинения между двете държави са, че това не се случва", обясни тя.

Запитана дали трябва да има сили на НАТО у нас, бившият външен министър подчерта, че членството ни Алианса е било съзнателен избор, получил огромна подкрепа. Изпълнението на договора трябва да е от всички страни членки, категорична бе тя.

Стефан Янев не иска още войски на НАТО у нас

Стефан Янев не иска още войски на НАТО у нас

Според силовия министър това ще доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона

Припомняме, ген. Тод Уолтърс, висш генерал на НАТО, е предложил, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна

Бившият служебен министър и понастоящем военен министър Стефан Янев обаче изрази позиция в личния си профил във Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на Алианса у нас.

Позицията му предизвика широк отзвук, като бе цитирана и от официалния профил на руското посолство в социалната мрежа, а в последствие намери резонанс и парламента, където от "Демократична България" поискаха Янев да обясни думите си.

Впоследствие премиерът Кирил Петков уточни, че въпросът с разполагането на допълнителни сили на НАТО в България не е бил обсъждан нито в рамките на коалиционното правителство, нито на ниво партии.

В Русия: При война с НАТО ще пострадат България, Румъния и Източна Европа

В Русия: При война с НАТО ще пострадат България, Румъния и Източна Европа

Оттам САЩ щели да контролират ракети, а "когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме"