Въпросът за езика и идентичността е резултат от един исторически процес и ние не можем за това нито да разговаряме, нито да преговаряме. Усилията още продължават.

Това каза вицепремиерът за европейските въпроси на РС. Македония Никола Димитров в интервю за Н1, цитиран от македонската агенция МИА. Припомняме, Димитров бе външен министър в първия кабинет на Зоран Заев. В Македония сега има полярни мнения след интервю с техния премиер Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС. В интервюто той казва, че Гоце Делчев е общ, че българите не са били фашистки окупатор, както пише в техните учебници и че България ще охранява небето на Македония. Интервюто е след като България наложи вето на началото на преговорния процес за еврочленство на РС. Македония, заради неспазване на Договора за добросъседство с България.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Нямаме намерение да вдигнем ръце и да се откажем от нашето европейско бъдеще, нито имаме намерение да бъде досягана нашата македонска идентичност. Тези две условия се допълват и ще продължим да работим на този път, заяви Димитров.

Въпросът за езикът и идентичността са в сърцето на вътрешните работи, на суверенитета на една държава. Това е израз на правото на самоопределяне и в този смисъл нито един съсед, нито една държава няма каквото и да е право на основа на международните права, пък и на европейското право, да ни каже нещо за езика, каза дипломатът.

Припомняме, наскоро македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) излезе с твърдението, че македонският език не бил създаден изкуствено, а бил на няколко стотин години. Основният спор между България и Македония е за общата ни история и това е в основата на саботирането от македонска страна на дейността на българо-македонската комисия.

"Ние на Балканите имаме много богата история. Мой приятел често казва: "хубаво би било тази история да ни бъде учител, а не затвор", каза Димитров. В този смисъл работата на тези двустранни въпроси са важни, работим в наши дни, имаме отворени двустранни канали и не може да се влияе на нашето право на самоопределяне. Македонската идентичност е резултат от исторически процес и единствено ние като политика не можем да разговаряме, нито да преговаряме. Мисля, че това е лошо послание за целия регион. Получихме ясна зелена светлина през март. В оперативния параграф на решението за започване на преговори за присъединяване от Европейския съвет няма условия за нашата Македония, за Северна Македония и в този смисъл е много лошо, защото по някакъв начин невъзможността за постигане на консенсус изпраща съобщение, че доверието в Европейския съюз не е както бихме искали да бъде, казва Димитров.

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие

Сега имаме отворен канал за преговори със София и се надявам да намерим решение. В същото време сме в контакт с Европейската комисия, с германското председателство, с Берлин и с много други. Питането бе оставено на европейската маса от една страна от България, както мнозина от нашите европейски приятели казват: "тези двустранни въпроси трябва да се решават двустранно, не трябва да се държи като заложник целият преговорен процес, заяви македонският дипломат.

Той изтъкна, че езикът и историята не са проблем с България да членуваме заедно в НАТО, а е проблем да сме членове на ЕС.

В Преспанския договор е включен македонският език и нашето право на самопределяне като македонски народ, като македонци, каза Димитров.

Междувременно македонската партия ВМРО-ДПМНЕ организира днес демонстрации в седем града с искане за оставката на премиера Зоран Заев. Снощи около 2000 души поискаха оставката на Заев на автопротест в Скопие. Причина за недоволството е интервюто на Заев за българската медия, в което според опозицията е използвал твърде помирителен тон спрямо България. Преди това имаше призив в социалните мрежи за лошо отношение към българските туристи.