Няма да се закрие нито една противопожарна служба или участък в страната. Това заяви във Велико Търново директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР.

При посещението си в старата столица той награди 13 огнеборци, участвали в погасяването на пожара в месокомбината в града на 6 ноември.

Предстои да бъде обявен конкурс за 250 нови пожарникари в страната, както и да се разкрият нови участъци, посочи главен комисар Николай Николов.

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Закрият ли се служби, служители ще напуснат, ще се получи вакум и ще се стигне до липса на хора

"В най-малките населени места, общини до 5000 души, е възможно да бъдат организирани участъци с екипи от по двама души, но хората трябва да знаят, че първите минути ще отидат само двама души, докато успеем да съберем останалия от дежурство състав." - допълни той.

От началото на годината 128 души са загинали при пожари, пострадалите са двойно повече, а спасените са над 1700, съобщи Николов. Той отличи противопожарната служба във Велико Търново за превантивната дейност с рисковите групи от населението за битови пожари.