Председателят на комисията по същество е равен на членовете ѝ. Това, което зависи от него, е изготвянето на дневния ред на заседанията - това не е от особено значение. Това заяви пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и депутат в 46-ото и 47-ото НС, оглавявал една от парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност.

Думите му бяха по повод отмененото председателство на ротационен принцип в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, след като дойде ред на "Възраждане".

Той посочи, че не намира друг мотив освен чисто политически показно упражнение от страна на Делян Пеевски.

Радулов обясни, че всеки член на комисията може да повдига каквито въпроси желае, а всеки депутат има правото да присъства на заседанието на комисията, макар и без право на глас.

Той определи като "страшна нелепица" доводите, че ръководенето на тази комисия от едно или друго лице може да доведе до изтичане на класифицирана информация или до външнополитически проблеми.

Тези комисии не оказват абсолютно никакъв контрол върху специалните служби, отсече Радулов. Той отбеляза, че дори при големи неуредици в службите парламентарните комисии в момента не могат да вземат решителни мерки.

Депутатите издърпват комисията за спецслужбите от ръцете на „Възраждане“
Обновена

Депутатите издърпват комисията за спецслужбите от ръцете на „Възраждане“

Това решение беше взето на извънредно заседание днес

По негови думи идеята е тези комисии да не позволят специалните служби да се превърнат в бухалка. По тази причина малко повече пълномощия по отношение на битието и начина на действие на ръководителите на специалните служби нямало да бъде излишно.

Радулов коментира, че в някои държави тъкмо за да се предотврати злоупотребата от страна на властимащите, такъв тип комисия се дава на опозицията. У нас това обаче е било счетено за прекалено радикално.

Злоупотребява се с приказките за ротацията в тази комисия, а цялата държава в момента е на ротационен принцип, изтъкна той.

Възраждане" не са изненадани, че ще им вземат комисията за СРС-та

Възраждане" не са изненадани, че ще им вземат комисията за СРС-та

Според правилника на НС на всеки 6 месеца трябва да се сменя ръководството на ресорната парламентарна комисия

Експертът бе категоричен, че службите много отдавна са овладени - от среди, близки до ГЕРБ, и това нямало никаква промяна. Опитите на ПП да инсталира там някакви хора били неуспешни. Това е политически и експертен наивизъм, обобщи Радулов.

Той заяви, че ако Пеевски оглави тази комисия, ще е от най-абсурдните неща, на които ставаме свидетели, и ще е първият случай в света, в който лице от списъка "Магнитски" би застанало начело. Според него това ще е "много лош знак по отношение на нашите партньори".

"Ние знаем точно какъв евроатлантик е той и да се прави на противник на "всичко руско", няколко души - включително г-н Пеевски, успяват с изявата си срещу Русия и президента, успяват да накарат хората да им симпатизират. Показвайки публично евроатлантическо държание, на което никой не вярва, той вкарва хората точно в обратната позиция", обобщи Радулов.

Пеевски се тревожи от дупката в националната сигурност "Възраждане"

Пеевски се тревожи от дупката в националната сигурност "Възраждане"

Той е възмутен, че проруската партия е оглавила комисията за контрол върху спецслужбите в НС