Нова гражданска инициатива предлага Денят на Съединението - 6 септември 1885 г., да бъде обявен за национален празник.

Съединението е единствената обща кауза на народа, политиците и армията в новата ни история. Това се казва в манифест, в който новата организация излага мотивите за идеята си. Документът е подписан от 23 общественици.

Идеята за създаването на "Форум 6 септември" е на историкът Стефан Дечев. Гражданската инициатива е отворена за присъединяване на други личности с активна гражданска позиция и се предвижда в скоро да бъде учредена официално. От организацията за обявяват за граждани с различни политически убеждения и пристрастия, етническа и религиозна принадлежност.

Националният празник и страстите хорски

Националният празник и страстите хорски

Датата 24 май е изключително символно натоварена и уплътнена, но важно е и как ще бъде дефинирана в Конституцията

Според представителите "Форум 6 септември" никоя друга дата не отговаря до такава степен на множество условия, защото Съединението е събитие с ясно политическо послание, каквото се изисква от един национален празник, призоваващо към единение на всички български граждани. Те допълват, че в Съединението взимат участие участват всички държавни институции и цялата общественост, българи от Княжеството, Източна Румелия и Македония, дори и родени в Бесарабия.

В манифеста се изтъква, че това е първото самостоятелно българско действие, завършило с краен успех, ден, в който лишената дотогава от своя външна политика България вече я има.

"Това е ден, в който с дейното участие - като мотор на движението - на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК, първоначално носещ името "Македонски комитет" и "Българо-македонски революционен комитет"), се прехвърля мост към българското Възраждане и неговите революционни традиции. Това е ден, в който действията на Голямоконарската чета на Продан Тишков-Чардафон също хвърлят мост към нашето национално Възраждане и неговите легендарни чети - на Панайот Хитов, на Филип Тотю, на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Христо Ботев", се казва още в документа. От "Форум 6 септември" посочват също, че на тази дата ще се славят имената на княз Александър I, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, д-р Георги Странски, Захари Стоянов, майор Райчо Николов, майор Данаил Николаев и др.

Янаки Стоилов: Не бива да противопоставяме 3 март на 24 май

Янаки Стоилов: Не бива да противопоставяме 3 март на 24 май

Да не се заличават знаците на държавността в Конституцията, зове той

От гражданската инициатива заявяват, че 6 септември е ден и на първата значима проява на самостоятелната българска политика след шестгодишното съществуване на Княжество България и Източна Румелия, управлявани задкулисно от чужди министерства и дипломатически служби. От организацията отбелязват, че отстояването на този ден е довело и до първата българска победоносна война.

От "Форум 6 септември" изтъкват, че тази дата постепенно започва да се приема с положителен знак от целия български политически спектър и затова ще бъде празник на всички - на държавния глава, на премиера, на правителството, на дипломацията, на парламента, на офицерството и войската, на гражданското общество, на "граждани и селяни на север и юг от Балкана".

Денков: 15 септември и 24 май са празниците, които отличават България в целия свят

Денков: 15 септември и 24 май са празниците, които отличават България в целия свят

Премиерът откри първия учебен ден в Националната природо-математическа гимназия

В манифеста се посочва още: "Макар страната да е де юре независима едва от 22 септември 1908 г., фактическата българска самостоятелност се постигна с акта на 6 септември 1885 г. И макар делото на 6 септември да бе посрещнато враждебно от Великите сили, които защитаваха статуквото и Берлинския договор, то бе прието позитивно, както се изразяват още съвременниците, от "европейския образован свят". Да живее 6 септември 1885 г.! Да живее Съединението! Да живее България и нейното достойно място в съединена Европа!"

Документът е подписан от доц. Стефан Дечев, Калин Манолов, Светослав Овчаров, адв. Петър Славов, доц. Красен Станчев, о.з. ген. Съби Събев, д-р Георги Езекиев, Тихомир Безлов, Горан Благоев, доц. Методи Андреев, доц. Гергана Динева, Мария Стоянова, Деян Димитров, Силвия Чолева, Асен Генов, Стойко Стоянов, Фактор.бг, Димитър Стоянов, Бърд.бг, проф. Людмила Костова, Вени Марковски, Атанас Шарков, Кирил Чуканов, Иво Инджев и д-р Стефан Иванов.

Припомняме, че ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в края на юли в Народното събрание съвместен проект за промени в Конституцията, в който се предвижда включително национален празник на България да бъде 24 май вместо 3 март. В началото на септември пък беше обявена инициатива за запазване на настоящия национален празник на страната.

Витанов: Инициативен комитет 3 март не е партия на Румен Радев

Витанов: Инициативен комитет 3 март не е партия на Румен Радев

Предложението за смяна на националния празник разделя обществото, убеден е евродепутатът