БСП не успя да се пребори за необлагаем минимум върху доходите на младежите до 26 години. Пленарна зала отхвърли предложението на червените за промени в Закона за данъците върху доходите за физическите лица.

Съгласно мотивите на Законопроекта, целта e подпомагане на младите хора, ненавършили 26-години. Данъчната преференция ще действа в началото на трудовия път на младите хора, което ще ги насърчава за търсене на устойчива и перспективна трудова реализация в България, според аргумента на левите.

Предлага се и доходите от трудови правоотношения до размера на линията на бедност за всички лица, независимо от възрастта също да са необлагаеми. Временното намаление на преките данъчни постъпления от облагането на трудовите възнаграждения на тези лица ще бъде компенсирано многократно в бъдещи периоди чрез генерирането от тях на значителни преки и косвени данъци в полза на бюджета.

Мартин Димитров посочи, че тази мярка ще ни вкара в дефицит и ще ни струва около 1 милиард лева. Според него, за да останат младите в България, трябва да има стабилна данъчна система. От толкова популизъм няма смисъл, изтъкна той.

Лидерът на червените Корнелия Нинова заяви, че е получила дежа вю по темата. В момента за сглобката, според нея, било важно да затворят Чекмеджегейт, да овладеят службите и да разпределят КПКОНПИ. Според Цончо Ганев от "Възраждане" не сме в демографска катастрофа, а в апокалипсис.

Мартин Димитров: „За“ необлагаем минимум, но „против“ прогресивно облагане

Мартин Димитров: „За“ необлагаем минимум, но „против“ прогресивно облагане

1,5 млрд. лв годишно би струвал на бюджета необлагаем минимум