Няма пострадали българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно гръцкия остров Кос. Това увери посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, която бе в България за срещата на дипломатическите ни представители в София пред bTV.

Трусът нанесе материални щети в турския курорт Бодрум, но по думите на посланика ни, приливната вълна след труса е била доста сериозна. "Съветът е хората, които планират почивка в Бодрум да имат предвид, че ще има остатъчни трусове", каза още Нейнски.

Сега няма самолетни билети, защото много хора напускат курорта. "Като цяло ситуацията постепенно се успокоява", увери посланикът ни и изтъкна, че посолството ни в Турция е отворено и постоянно следи информацията.

Посолството ни в Турция и МВР са поискали информация от турското външно министерство относно забранителен списък от 77 български граждани, свързани с тероризъм. Посланик Нейнски посочи, че от информацията, която има до момента най-вероятно въпросните 77 български граждани, за които има забрана да влизат на територията на Турция, са свързани с "Ислямска държава". Тя подчерта, че не може да се каже със 100% сигурност, тъй като се очаква отговора на турското външно министерство.

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

България не е уведомена официално

Посланик Нейнски уточни, че списъкът е много по-голям. По думите й най-много са гражданите на Русия, Франция, Германия и Белгия. "Това, което знам е, че конкретно се визира "Ислямска държава". Ние направихме запитване до турското външно министерство, знам че такова запитване е направено и през Министерство на вътрешните работи. Все още нямаме конкретика. По принцип теми, свързани с националната сигурност са доста деликатни", коментира посланикът ни.

"Това засяга сигурността на Турция във всички случаи засяга и сигурността на България. Въпрос на партньорство е, тези подробности около този списък да бъдат предоставени на България", уточни Нейнски.

На въпрос дали наличието на подобен списък може да доведе до трусове в отношенията ни с Анкара, Нейнски коментира, че въпросът е много деликатен и още с днес с връщането си в Анкара ще поиска специална среща по този казус.

Относно предупрежденията, отправени от турския посланик у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче, че организацията на Гюлен действа и в България, и евентуална връзка с въпросния забранителен списък, Нейнски посочи: "Информацията, която до нас достигна по този въпрос е, че по-скоро става въпрос за връзки с "Ислямска държава". Правя тази уговорка, че все още това не може на 100% да бъде заявено".

Гьокче предупреждава, че организацията на Гюлен е и у нас

Гьокче предупреждава, че организацията на Гюлен е и у нас

Това може да се случи също във вашата страна

На въпрос как се промени Турция за тази една година след неуспешния опит за преврат, Нейнски изтъкна, че процесите в южната ни съседка са динамични. По думите й най-голямата промяна е свързана с въвеждането на извънредното положение. "По принцип въвеждането на извънредно положение, в която и да било държава означава съществена промяна в начина, по който оперират институциите", коментира тя.

Освен това само преди дни извънредното положение е било удължено с още три месеца. "Това е един много сериозен въпрос и за Европейската комисия. Турция има своите аргументи, казва че когато става въпрос за национална сигурност - те решават как да процедират. От своя страна извънредното положение има редица политически и икономически импликации върху Турция, включително върху стабилността на турската икономика, върху гражданските права и свободи", обясни Нейнски.

Относно отношенията между Турция и ЕС, Нейнски отбеляза, че се води изключително сложен диалог. Според нея най-важното е той да не бъде прекъснат.

"Аз смятам, че това е изключително важно в дипломацията и в политиката да има отворени канали за диалог. Каквито и различия да има, каквито и проблеми, каквито и общи предизвикателства различни тълкувания, защото няма две мнения, че има различия и то съществени между вижданията на ЕС и Турция, каналите за диалог, когато са открити могат тези различия да стоят в определена рамка и да се търсят начини за сближаване", коментира още посланикът ни.