Нямам притеснение изтребителната ни авиация да остане на земята. Това становище изрази военният министър Красимир Каракачанов за доклада на комисията за самолетите, за който News.bg. писа. Той все пак призна, че започването на нова процедура ще забави процеса по закупуване на нов тип боен самолет за авиацията ни. Стартирането на нова процедура означава целият този път, който е извървян досега, да започне отначало, подчерта министърът. Каракачанов не е притеснен от това обаче.

Около 5 милиарда лева ще струва цяла ескадрила от 16 самолета и ние не бързаме с тази покупка. Министърът на отбраната предпочита да ремонтираме авиацията ни.

Сагата за изтребителите започва отначало

Сагата за изтребителите започва отначало

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход

Не ме притеснява това, че ще прегледаме нещата от начало, посочи Каракачанов. Вземат се мерки за действието на МИГ 29. По думите му миговете до 2020 - 2030 година можели да летят. С по-малко пари можело да възстановим нашите самолети. Имаме достатъчно самолети, които стоят на земята, подчерта военният министър, според когото е въпрос на време да купим нови изтребители и не трябва да се бърза.

СААБ намеква, че отлагане на поръчката за изтребител го оскъпява

СААБ намеква, че отлагане на поръчката за изтребител го оскъпява

Забавянето удължава зависимостта на България от наследените системи за отбрана, пишат от консорциума

Поне в следващите 10-12 години нашата авиация ще е в боеспособност, ако я ремонтираме. Иначе Каракачанов иска нов самолет, а не втора или трета ръка.

На въпрос на News.bg не се ли притеснява да не влезе в противоречие с държавния глава Румен Радев, той каза: " Правителството се избира в тази сграда от Народното събрание. По Конституция Народното събрание е органът, който може да вземе решение в една или друга посока".

Каракачанов е против самолетите ни да стоят в хангарите, след като можем да ги ползваме. Една ескадрила нямала да ни реши проблемите. Министърът беше категоричен, че не иска за неговото управление да се говори, че са извършени неща, с които е ощетена държавата.

Лобистите постигнаха своето по приземяването на бойната авиация, категоричен Радев

Лобистите постигнаха своето по приземяването на бойната авиация, категоричен Радев

Новият ВСС трябвало да потвърди избора на стария за нов шеф на ВАС

Припомняме, в последните няколко дни отново се разви задочен спор през медиите между държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов по въпроса за избора и закупуване на нов изтребител. За поредното нагнетяване на напрежение по темата допринесоха и взаимните намеци за лобизъм.

Утре предстои последното заседание на временната комисия в Народното събрание, на която трябва да се гласува и доклада по разследването й на процедурата.

Скандалите около изтребителя - димна завеса?

Скандалите около изтребителя - димна завеса?

Възможно е да се цели забавяне на процедурата, според Красимир Грозев