Финансистът Кольо Парамов смята, че държавата трябва да се върне в някои сектори, включително и в сферата на хазарта, и да се наложи друг дисциплиниращ ефект. Има сериозни доводи за това, бе категоричен Парамов в студиото на БиТиВи.

Във връзка с изнесените вчера данни от Агенцията за държавна финансова инспекция, която разкри, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори и вследствие на това 210 млн. лв. не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри, Парамов обясни, че това е противоречие, но е вследствие на неразумни парламентарни решения и то от времето на правителството на Орешарски. Това е на практика данъчна политика на двустепенно ниво и позволява плащания и на тясна основа, както се е получило, обясни Парамов.

Прокурорите мълчат за акцията в Комисията по хазарта

Прокурорите мълчат за акцията в Комисията по хазарта

От сградата бяха изнесени няколко кашона с документи

Икономистът от Института за пазарна икономика Красен Станчев обаче предупреди, че случващото се в момента не е навлизане в сектор, а одържавяване на 1-2 дружества в сектора и на всеки един арбитраж господин Божков ще спечели дело срещу България.

Когато има одържавяване на предприятие, това е проблем за неговите собственици, но след това става и проблем за гражданите, заяви Красен Станчев по повод намерението на държавата да изгради монопол върху лотарийните игри. Станчев е напълно съгласен, че проблемът идва от законодателството и неравното третиране на стопански субекти. "Имаме вина в третирането, а не в самите субекти", заяви Станчев.

Той обаче не смята за положителен подхода на монопол на държавата в хазартния сектор и предупреди, че освен всичко друго играещите хазарт ще се пренасочат или към интернет, или към такива незаконни сфери като залаганията на боеве с кучета и надбягванията с хлебарки.

Красен Станчев предупреди и че напрежението и обидата, което се създава с това решение сред феновете на ФК "Левски", вече е политически проблем. Кольо Парамов подчерта, че е нужен стриктен контрол над парите за спорт и данъчните отчисления и не би имало нищо лошо в това да се пренасочат при контрол 10 милиона за "Левски".

Привържениците на "Левски" очакват среща с Борисов

Привържениците на "Левски" очакват среща с Борисов

Протести на левскари не биха били лицеприятна гледка

Припомняме, миналата седмица депутатът и бивш вицепремиер Валери Симеонов лансира за втори път законодателни промени в областта на хазарта. Предложението му е да се наложи държавен монопол над лотарийните игри. Финансовият министър Владислав Горанов подкрепи идеята с аргумент, че в повечето държави има пълен държавен монопол над лотарийните игри. По думите на самият Симеонов идеята има подкрепата и на премиера Борисов, а спортният министър Красен Кралев също се изказа "за".