Училищата да бъдат последните институции, които са подложени на ограничителните мерки при възходяща вълна на ковид и да бъдат първите институции, които са освободени от тези ограничения.

Това написа политологът Огнян Минчев на своята Фейсбук страница.

Той е убеден, че това е необходимост. "Пред очите ни вече трета година ще се развива процес на номинално обучение, което ще асоциализира големи групи деца, ще създава огромни пропуски както в познанието им, така и в цялостния процес на тяхната социализация. Без кръчми може. Включително без дискотеки. Без мачове с агитки може. Дори без молове може. Държавата може да ги компенсира. Без училища не може", пише Минчев. 

Ангел Кунчев затваря нощни заведения и казина, мачовете без публика

Ангел Кунчев затваря нощни заведения и казина, мачовете без публика

За музеи, фитнеси и ресторанти има алтернатива - до 50% и само за такива със зелен (санитарен) паспорт

Мнението му е, че е прекалено голяма жертвата, която принуждаваме бъдещето да прави с нашето настояще, когато лишаваме децата си от училище. И никой не може да ни компенсира за това.

Повод за мнението му е предложението на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев да се въведат серия от мерки за ограничаване на заразата при текущата вълна на ковид-19 и протестите на засегнатите съсловия за натиск за отмяната им.

Масово тестване в училище за COVID само при поне 90% съгласни родители

Масово тестване в училище за COVID само при поне 90% съгласни родители

Тестовете ще са безплатни и за ученици, и учители

У нас мерките започват и свършват с преминаването на училищното обучение онлайн. За много голяма част от децата то е в голяма степен формално, пише Минчев. Стоенето сам/сама пред компютъра редуцира вниманието и понижава възприятието на преподавания материал дори и детето да е мотивирано да го усвои. А колцина са мотивирани без присъствието на учител, който мобилизира, активизира, ако се налага - санкционира, пише Минчев.

Припомняме, вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

Веднага след това от ресторантьорския бизнес надигнаха глава срещу предложените мерки, като заявиха, че са готови за национален протест.

На протест вчера в градинката пред Националния дворец на културата в София се събраха противници на ваксинирането срещу Covid-19 и граждани, недоволни от ограничителните мерки срещу коронавируса.

А преди това служебният премиер Стефан Янев обяви, че няма да има задължително ваксиниране за българите.

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях
Обновена

Здравният министър пита браншовете какви са най-щадящите мерки за тях

Работодателски, ресторантьорски, културни, спортни организации