Министрите на външните работи на страните членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) проведоха среща в резиденция "Бояна" в столицата.

Основен акцент на форума бе конфликтът по оста Москва-Киев и по-конкретно - обсъждането на "широките последици" от военната иновация на Русия в Украйна и "възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна".

"Темата на срещата бе обединението на региона в помощ на Украйна, справянето с по-широките последици от войната, които плащаме всички ние, както и обединената работа на региона за справяне с тези последици", резюмира дипломатическите разговори външният министър в служебния кабинет на Гълъб Донев Николай Милков.

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи

Участниците в срещата подписаха и обща декларация в подкрепа на Киев. В нея основните акценти са: "Решимостта ни обединени и солидарни да търсим мир, стабилност и просперитет на региона с оглед на настоящата кризата".

Именно в името на засилването на обединеността на региона е била подчертана важността за развитие в сферите на свързаността, засилване на веригите на доставки и подпомагането на уязвимите групи, посочи още дипломат номер едно.

На форума в София Милков "предаде щафетата" на следващата страна, председател на ЦЕИ - Молдова.

"Ще поставим особен акцент на евроинтеграцията на региона. Това, смятам, е основна задача за ЦЕИ", подчерта Владимир Кук, външен министър на постсъветската република.

След срещата се проведе Икономически форум на страните на ЦЕИ, където ще бъдат обсъдени в конкретика възможности за по-тясно икономическо сътрудничество.

175 гласа в подкрепа на Украйна

175 гласа в подкрепа на Украйна

България вече има своята легитимна национална позиция относно руската война в Украйна и тя е базирана върху голямо парламентарно мнозинство

На въпросния форум взе участие и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В изказването си той акцентира върху резултатите, постигнати от служебния кабинет по отношение на усвояването на евросредства в подкрепа на българската икономика.

"България е европейска държава, България е демократична държава. Пътят е един и ние го следваме последователно. Държавата ни се намира в условията на служебен кабинет, но продължаваме да работим в пълна координация, на пълни обороти, в пълна приемственост. Показахме в последните седмици, че сме служебният кабинет на ускорението - успяхме извън всички политически линии да подкрепим българската икономика. Заедно с вицепремиера Пеканов успяхме да осигурим ресурс от 14 милиарда лева по оперативните програми", изтъкна той.

Активно се финансира вече и по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, като именно Министерството на иновациите и растежа е автор на първия проект по него, който е с акцент технологичната модернизация. "Той се радва на много сериозен успех, очаквахме 1000 инвестиционни предложения, а получихме над 2500", посочи Пулев.

В близките седмици предстои започването и на нови 3 проекта по плана.

Брюксел одобри първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост

Брюксел одобри първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост

Ще получим 23% от всички средства, които чакаме по плана

Скопие категорично осъжда агресията на Русия в Украйна и стои на "правилната страна на историята", каза на свой ред външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Регионът на Западните Балкани е много засегнат от текущата ситуация по две причини - много е зависим от вноса на горива и суровини от Русия, както е и много тясно икономически свързан със Западна Европа. Затова има последствия и заради повишените цени на ресурсите, както и от забавянето на ръста в западните страни", посочи той.

Османи подчерта - въпреки нестабилната международна политическа и икономическа ситуация, търговските отношения между България и РСМ остават незасегнати. Дори напротив - стокооборотът между двете ни държави се е повишил с 38% за 2021 спрямо 2020 година и с цели 58% през 2022 спрямо 2021 година.

Преди седмица газовите доставчици на България и РСМ са подписали споразумение за доставка на природен газ, идващ по новопостроения интерконектор с Гърция. "Така за първи път Репубика Северна Македония ще получава газ, който не е руски", изтъкна дипломат номер едно на РСМ.

Българска точка диверсифицира газовите доставки за РСМ

Българска точка диверсифицира газовите доставки за РСМ

Подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил - Жидилово