Омбудсманът Диана Ковачева предлага да се финансират мерки за топлоизолация на тръбите от сградните инсталации за отопление от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Общественият защитник отбелязва редица пропуски и несъвършенства в качения за обществено обсъждане проект за саниране на жилища. Пропуските са отбелязани в становище, което проф. Ковачева изпрати до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

В него омбудсманът засяга Проекта на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I", за който е предвиден бюджет в размер 1 129 881 600 лв. с ДДС.

Омбудсманът не разбира защо в "Допустими дейности" от Условията за кандидатстване в Проекта са изключени като мерки "топлинно изолиране на тръби" по сградните инсталации.

Липсата на топлоизолация на тръбите на сградните инсталации за отопление води до икономическа неефективност на централното отопление в тези сгради, посочи омбудсманът като добави, че тази липса води до недоволство и отказ на потребителят да се отоплява по този начин.

Отделно това, задълженията за топлинна енергия са предпоставка за подаване на многобройните жалби на граждани до омбудсманът, посочва Ковачева.

Общественият защитник счита за нужно проектът да бъде повторно публикуван за обсъждане, тъй като не е ясен за потенциалните участници, имайки предвид нарастващият обществен интерес към този проект и отправените запитвания към омбудсмана.

Омбудсманът иска нов срок за либерализацията на ел. пазара за бита

Омбудсманът иска нов срок за либерализацията на ел. пазара за бита

Оттеглянето на двете тарифи е правилно решение