Ако съмненията на Оли Рен за това, че националната ни статистика дава недостоверна информация, се окажат верни, причините могат да са само две - некомпетентност на НСИ или голямо слагачество на ръководството на НСИ.

Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Иван Костов по повод вчерашната новина, че ЕК изпраща мисия за проверка у нас във връзка със съмнения за достоверността на статистическата информация.

И в двата случая, ако НСИ не може да докаже достоверността на своята информация, ръководството на института трябва да бъде сменено, категоричен е Костов.

Трябва да е ясно, че „некачествена информация - некачествено управление" е пряка връзка, подчерта синият лидер. Ако се подвежда правителството, няма как да се очаква да прави верни бюджети, изтъкна той.

„На финансовия министър трябва да му се казва истината и само истината, също на премиера", добави Костов.

Ако се потвърдят съмненията на Оли Рен, това ще е много лоша атестация за България и би могло да доведе до повишаване на лихвите, прогнозира лидерът на ДСБ.

Междувременно Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, заяви, че управляващите нямат никакви притеснения от проверката на Евростат. По думите й подаваната от България информация е абсолютно коректна и проверката ще нареди България сред лоялните в ЕС държави.

Тя поясни, че българското законодателство изисква изчисляването на дефицита на касова основа и че не това е провокирало Евростат да предприеме проверка.

За първи път тази година Евростат има нова методика, по която ще се приемат отчетите на страните и която включва проверки на място по правилното отчитане на фактите, съобщи още Стоянова.

Поводът за промяната в методиката е Гърция, която години наред е подавала отчети с манипулирани данни, добави още депутатът от ДПС. България е сред първата петица на отличните по дефицит в ЕС, изтъкна още Менда Стоянова