Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов освободи изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Десислава Христова. Предстои вписване на промяната в Търговския регистър, съобщиха от регионалното ведомство.

Със същата заповед се прави и изменение на устава на дружеството. Промяната предвижда то да се представлява от един изпълнителен директор вместо двама, както е било до момента.

"Автомагистрали" сключили договор за озеленяване на АМ "Хемус", но не и за строеж

"Автомагистрали" сключили договор за озеленяване на АМ "Хемус", но не и за строеж

Регионалният министър не дава краен срок за завършването на магистралата

Десислава Христова бе назначена по време на служебното правителство на мястото на Стоян Беличев. Първоначално тя стана член на борда на директорите, но по-късно спечели конкурс и получи позицията на шеф на съвета на директорите. Стана известна и с изказванията си пред депутатите от 46-то Народно събрание, когато се решаваше съдбата на парите, които има нужда дружеството.

Държавното дружества влезе в полезрението на министър Гроздан Караджов още в началото на мандата му. Той го обвини, че е действало като пощенска кутия, която да превъзлага на подизпълнители, при изграждането на АМ "Хемус", като е използвана вратичка в закона за ин хаус възлагането. Разкритията на Гроздан Караджов не са изненада, след като и МРРБ под управлението на служебния министър Виолета Комитова направиха редица такива.

Директорът на "Автомагистрали": АПИ дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв

Директорът на "Автомагистрали": АПИ дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв

"Автомагистрали" не дължи пари на работници

Припомняме,още през юни 2021 г. Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. 

Първото служебно правителство вече предостави на прокуратурата редица договори, сключени в нарушение на закона за обществените поръчки. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само 1,3 милиарда.