От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпратиха своята позиция за предлаганите промени в Закона за данък върху добавената стойност. Позицията им е насочена към председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и до председателя на икономическата и туристическа комисия - Петър Кънев.

От АИКБ подкрепят настоящата данъчна система на Република България, която е изготвена така, че да осигурява добри и предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната. Те смятат, че промяна в системата би поставила под съмнение стабилността и предвидимостта на бизнес средата. 

Софтуерните компании у нас настояват за отказ от избирателно намаляване на ДДС

Софтуерните компании у нас настояват за отказ от избирателно намаляване на ДДС

Те са на мнение, че мярката е недомислена и поощрява сивата икономика

От работодателската организация отчитат предизвикателствата пред българската икономика заради противоепидемичните мерки срещу епидемията от COVID-19. Те подкрепят мерките за промени в ДДС, внесени от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов

От асоциацията акцентират върху няколко аспекта на промени в Закона за ДДС:

  • Да бъдат подкрепяни доходите на хората, за да могат да си плащат сметките и покриват разходите, а не да се субсидират цени или поемат разходи от бюджета. Затова ние не подкрепяме намаляването на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., правено с цел намаляване на цени за всички. Подкрепата на доходите на работещите в предприятията в затруднение с мярката за компенсиране на отсъстващия доход при спиране на работа или при непълно работно време (за времето когато не се работи) би помогнала за запазване на много повече работни места и би била много по-ефективна, ако бъде в съотношение 60/0 или 60/15. Така много повече предприятия, изпаднали в затруднение поради коронакризата, ще могат да се възползват от нея и да не извършват съкращения, а не само онези, които имат финансови резерви, за да доплащат нелогично и несправедливо възнаграждения до пълния им размер на работници, които не полагат труд. 
    Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

    Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

    1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

  • АИКБ подкрепя принципно всички мерки, които биха "изсветлили" трудовите правоотношения, биха увеличили доходите и стимулирали потреблението. В тази посока подкрепя увеличението на минималния осигурителен доход за икономическите дейности 55, 56 и 79 - Хотелиерство, Ресторантьорство, Туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации от 610 лв. на 800 лв., като споделя мотивите, с които това е направено, и вярва, че подобна стъпка отразява икономическите реалности в тези сектори, след като е предложена от браншовите им организации.
  • АИКБ може да подкрепи евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9 %, само като антикризисна мярка с временен характер, за подкрепа на сектора, като отчитаме, че дейността на хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене e най-засегната от мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19. АИКБ подкрепя и мярката, насочена към книгоиздаването и разпространението, тъй като тя обхваща и учебниците и учебните пособия, свързани с публични разходи, така че нейното въздействие върху бюджета ще е и по-ограничено.
  • Не споделяме позицията, че намаляване на ставката за тези два сектора трябва да е съпроводено с увеличаване на други данъци. По-малкото приходи в бюджета (от порядъка на 160 млн. лева общо за двата сектора) могат да бъдат компенсирани с повишена събираемост, повече приходи от осигуровки и подоходен данък предвид увеличения осигурителен доход, както и с намаляване на разходите на администрацията. Даже и нищо от това да не се случи, бюджетният дефицит би се увеличил от едва 2,8% на не повече от 3,0 %. Това не представлява някакъв сериозен проблем предвид прогнозата на Европейската комисия за бюджетен дефицит за останалите страни в Съюза от 4,8% до 11,1% или средно за държавите членки в размер на 8,3%. 
    Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

    Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

    С 9% ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните