От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлагат промяна в Закона за лечебните заведения. Поводът е подадена жалба от МБАЛ Поморие, съобщиха от КЗК.

Програмата за стабилизиране на МБАЛ Поморие е в сила от 2015 г. Преди това болницата бе изпаднала в криза. Общината не е спирала да подпомага финансово търговското дружество МБАЛ Поморие.

В Поморие отмениха акта за дарението на Военния санаториум

В Поморие отмениха акта за дарението на Военния санаториум

Волята на дарителите била погазена

Част от "оздравителните" мерки е отварянето на напълно обновена медико-диагностична лаборатория, оборудвана според изискванията и с назначен екип от висококвалифицирани специалисти.

Въпреки че Законът за здравното осигуряване гарантира на пациентите свободен избор на лечебно заведение, през 2017 г. директорът на РЗОК-Бургас издаде заповед, с която Касата отказа да сключи договор с местната болница. Така ограничи възможността за извършване на изследвания от пакет "Клинична лаборатория". Отказът е аргументиран с факта, че на територията на община Поморие вече има такъв договор, подписан между НЗОК и друго лечебно заведение.

Кметът на Поморие си иска Военния санаториум

Кметът на Поморие си иска Военния санаториум

Като мине под дружеството "Вита" нямало да работи с НОИ

Според КЗК тази явна дискриминация накара кмета и управителя на МБАЛ да предприемат действия за защита правата на болницата пред други институции.

По случая се самосезира и Комисията за защита на конкуренция /КЗК/.

Според КЗК в официалното становище на Комисията от декември 2018 г. е записано, че при наличието на фиксирани цени, конкуренцията между лечебните заведения става чрез възможността пациентът да избира къде да се лекува. Когато в даден район има само едно лечебно заведение с договор с НЗОК, голяма част от пациентите остават без правото на избор.

Кои болници могат да сключат договор с Касата се определя от Националния рамков договор (НРД). От КЗК смятат, че тази възможност следва да бъде регламентирана в Закона за лечебните заведения, а не да бъде регламентирана само в Националния рамков договор.

На базата на това становище на КЗК, кметът Иван Алексиев настоява за промяна на свързаните с него актове. Целта му е жителите на община Поморие да могат да се ползват от правото си на избор на лечебно заведение за извънболнична помощ.