Министерството на външните работи е провело консултации и са получили уверения от страна на посолството на САЩ в София и от Държавния департамент във Вашингтон, че изявлението на двамата сенатори не е официална държавна позиция.

"Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас."

Външно министерство изразява своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ. Тази позиция не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения, убедени са от МВнР, от където в позиция оценяват отношенията между САЩ и България - "никога досега не са били по-активни и по-задълбочени".

Румен Радев призова правителството да чуе поне оценките на САЩ

Румен Радев призова правителството да чуе поне оценките на САЩ

Президентът не бил опонент, а обективен коректив

От Външно припомня и че преди година САЩ и България са подписали във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София е проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура.

В края на 2020 г. са подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. А и само преди две седмици държавният секретар Блинкен е избрал да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата "Три морета".

ГЕРБ скочи на президента, че ни излага с некомпетентност

ГЕРБ скочи на президента, че ни излага с некомпетентност

Георг Георгиев: Коментирал като официална лична позиция на двама сенатори - това е цинично